matematykaszkolna.pl
CIĄGI, DOWÓD, Proszę o szybką pomoc ! Mateusz: Witam, mam zadanko do rozwiązania: Suma Sn pierwszych n wyrazów ciągu arytmetyczego jest równa Sm pierwszych wyrazów tego ciągu gdy m rózne od n. Wykaż, że Sn+m=0 Sn=Sm , z tego można obliczyc r i wrzucic do wzrou na Sn+m i przyrównac do 0, ale mam problem właśnie z wyprowadzeniem tego wzoru na Sn+m P.S n+m jest w indeksie tylko to "+m" nie chciało sięwrzucic..
5 lut 21:04
Mateusz: Ma ktoś jakiś pomysł?
5 lut 21:19
Dominik: Z. Sn = Sm, m ≠ n T. Sn + m = 0 D. Sn = Sm
(a1 + (n − 1)r)n (a1 + (m − 1)r)m 

=

2 2 
(a1 + (n − 1)r)n = (a1 + (m − 1)r)m (a1 + rn − r)n = (a1 + mr − r)m a1n + rn2 − rn = a1m + m2r − rm rn2 − m2r + rm − rn = a1m − a1n r(n2 − m2 + m − n) = a1(m − n) r((n − m)(n + m) + m − n) = a1(m − n) r(n − m)(n + m − 1) = −a1(n − m) r(n + m − 1) = −a1 n + m − 1 ≠ 0
 a1 
r = −

n + m − 1 
 (a1 + (n + m − 1)r)(n + m) 
Sn + m =

=
 2 

a1 
(a1 + (n + m − 1)*(−

))(n + m)
 n + m − 1 
 (a1 − a1)(n + m) 
=

=

= 0
 2 2 
cnw
5 lut 21:47
Mateusz: Dzięki wielkie, bardzo mi pomogłeś emotka
5 lut 21:51
Dominik: inna sprawa, ze jedyny ciag spelniajacy takie zalozenia ma a1 = 0 oraz r = 0, a z tego latwo Sn + m = 0
5 lut 21:51
Mateusz: Wiem, to, ale no cóż, trzeba dowiesc to trzeba i co zrobic... Czyli wszystko dobrze zrobiłem ,ale widzę, że mój bład tkwił w wyliczeniu r i dlatego nie wychodziło mi 0 przy n+m, dzięki jeszcze raz ! na samym początku głupi błąd, nie skróciłem pierwszych po dwóch stronach a1
5 lut 22:03