CIĄGI, DOWÓD, Proszę o szybką pomoc !
Mateusz: Witam, mam zadanko do rozwiązania:
Suma Sn pierwszych n wyrazów ciągu arytmetyczego jest równa Sm pierwszych wyrazów tego ciągu
gdy m rózne od n. Wykaż, że Sn+m=0
Sn=Sm , z tego można obliczyc r i wrzucic do wzrou na Sn+m i przyrównac do 0, ale mam
problem właśnie z wyprowadzeniem tego wzoru na Sn+m
P.S n+m jest w indeksie tylko to "+m" nie chciało sięwrzucic..
5 lut 21:04
Mateusz: Ma ktoś jakiś pomysł?
5 lut 21:19
Dominik: Z. S
n = S
m, m ≠ n
T. S
n + m = 0
D. S
n = S
m
| (a1 + (n − 1)r)n | | (a1 + (m − 1)r)m | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
(a
1 + (n − 1)r)n = (a
1 + (m − 1)r)m
(a
1 + rn − r)n = (a
1 + mr − r)m
a
1n + rn
2 − rn = a
1m + m
2r − rm
rn
2 − m
2r + rm − rn = a
1m − a
1n
r(n
2 − m
2 + m − n) = a
1(m − n)
r((n − m)(n + m) + m − n) = a
1(m − n)
r(n − m)(n + m − 1) = −a
1(n − m)
r(n + m − 1) = −a
1
n + m − 1 ≠ 0
| | (a1 + (n + m − 1)r)(n + m) | |
Sn + m = |
| = |
| | 2 | |
| | | | a1 | | (a1 + (n + m − 1)*(− |
| ))(n + m) | | | n + m − 1 | |
| | (a1 − a1)(n + m) | |
= |
| = |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
cnw
5 lut 21:47
Mateusz: Dzięki wielkie, bardzo mi pomogłeś
5 lut 21:51
Dominik: inna sprawa, ze jedyny ciag spelniajacy takie zalozenia ma a1 = 0 oraz r = 0, a z tego latwo
Sn + m = 0
5 lut 21:51
Mateusz: Wiem, to, ale no cóż, trzeba dowiesc to trzeba i co zrobic... Czyli wszystko dobrze zrobiłem
,ale widzę, że mój bład tkwił w wyliczeniu r i dlatego nie wychodziło mi 0 przy n+m, dzięki
jeszcze raz ! na samym początku głupi błąd, nie skróciłem pierwszych po dwóch stronach a1
5 lut 22:03