Rownanie liczby zespolone
Kamil: Witam, mam problem z zadaniem ze studiów:
Rozwiaz równanie : z2 − 5z + 4 +10i = 0 w zbiorze liczb zespolonych
Wydaje mi sie ze trzeba tu obliczyc delte bo to równanie kwadratowe, to wiem jak, ale dalej co
trzeba zrobic?
5 lut 20:47
Krzysiek: a dalej to trzeba policzyć √Δ
√Δ=a+bi
stronami do kwadratu i porównujesz części rzeczywiste i urojone.
5 lut 20:51
Kamil: Δ = b2 − 4ac
w tym przypadku co bedzie tym c?
5 lut 20:53
Krzysiek: c=4+10i
5 lut 20:55
Kamil: policzylem delte i takie cos mi wyszlo
Δ = (52) − 4 * (4 + 10i)
Δ = 25 − 16 −40i
Δ = 9 − 40i
to jest dobrze? jak tak to co dalej mam z tym zrobic?
5 lut 20:57
Kacper: Δ=9−40i √Δ= √9−40i (a−ib)2=a2−2abi−b2
9=a2−b2
40=2ab ⇒ ab=20 ⇒a=5 b=4 √Δ=5−4i
5 lut 21:04
5 lut 21:06
Kamil: z tego o tu widze to rozumiem ze to co wyszlo nam z delty podstawiamy do tego:
a2−b2 = liczba rzeczywista z delty i
2ab = liczba urojona delty ?
5 lut 21:09
Kacper: tak bo √a2−2abi−b2=√(a−bi)2=a−ib
5 lut 21:15
Kamil: hmm, moze to glupie ale nie rozumiem jak wyliczyles to a=5 i b=4 ?
5 lut 21:18
Kacper: sprawdzalem
co razy co daje 20
i potem podstawilem pod a2−b2 czy pasuje
5 lut 21:24
Kamil: czyli to jest sposob na dedukcje

?

To juz rozumiem , dziekuje za poswieceniu mi swojego czasu
5 lut 21:25
Kamil: poświęcenie

*
5 lut 21:26