Wykaż
Mariusz: To może ja dam teraz jakieś zadanie, bo widze że w okresie wakacyjnym jest ich mniej niż zwykle

zad
wykaż że nierówność x
6+x
4+2x
2>=0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywista

Czekam na propozycje
24 cze 17:03
zuzu:
he, he

x
2( x
4 +x
2 +2) ≥0
x
2≥0 dla x€R
x
4 +x
2 +2 >0 Δ<0 brak pierw. i ramiona paraboli do góry
x€R
24 cze 17:07
tim: gotowe
24 cze 17:09
zuzu:
24 cze 17:10
Mariusz: to może teraz coś z parametrem
zad
dla jakich wartości parametru a wielomian jest kwadratem wielomianu stopnia drugiego
W(x)=x4+4x3+10x2+12x+a
24 cze 17:11
tim: zuzu

, ach, że cie nie poznałem

... Ukrywasz się

... Pięknie..
Ja bym sobie coś rozwiązałem.. ale nie lubię z parametrem.
24 cze 17:13
Mariusz: to może zadanie z wielomianów tekstowe
24 cze 17:16
zuzu:
odp a= 9
24 cze 17:17
Mariusz: odpowiedz prawidłowa
24 cze 17:21
zuzu:
(x2 +2x +3)2 = x2 +4x3 +10x2 +12x +9
24 cze 17:22
Mariusz: zad
dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb dodatnich?
2x−y=3m
x+y=m+4
24 cze 17:30
tim: pRÓBUJĘ.
24 cze 17:32
zuzu:
Timuś z pewnością rozwiąże

Poczekam.
24 cze 17:34
zuzu:
odp: m€( −1, 8)
24 cze 17:38
zuzu:
zad: W trójkąt równoboczny o boku 8 cm
wpisano kwadrat. Oblicz pole tego kwadratu.
24 cze 17:39
tim: Więc mamy:
2x − y = 3m
x + y − 4 = m /*3 3x + 3y − 12 = 3m
Więc:
2x − y = 3x + 3y − 12
−x = 4y − 12
x = −4y + 12
x > 0 ⇒ −4y + 12 > 0 y < 3
Więc, żeby x > 0, y < 3
I dalej:
x = −4y + 12
4y = 12 − x
y = 3 − 0,25x
y > 0 ⇒ 3 − 0,25x > 0 −0,25x > −3 x < 12
Więc, żeby y > 0, x < 12
Odp. 0 < x < 12, 0 < y < 3
PS. Na koniec sie skapnąłem, że x i y robiłem... a nie m.
24 cze 17:40
tim: zuzu pokaż jak rozwiązałaś.. Ciekawe...
24 cze 17:40
zuzu:
Spadam na
24 cze 17:41
tim: To potem
24 cze 17:41
Mariusz: ja zaraz napisze, Zuzu − dobry wynik
24 cze 17:44
zuzu:
metodą wyznaczników:
W=I 2 −1 I
I 1 1 I W= 3
podobnie:
W
x = 4(m +1) W
y = 8 −m
| | 4(m+1) | | 8 −m | |
x= |
| .... y = |
|
|
| | 3 | | 3 | |
x>0 i y >0 ...dokończ Timuś
24 cze 17:44
tim: Ahaa... Zapomniałem o wyznacznikach
24 cze 17:47
sylwia gdańsk: a to nei trzeba czasem na funkcje kwadratowa jakos zamienic
24 cze 17:47
24 cze 17:48
sylwia gdańsk: a no chyba ze tak
24 cze 17:48
tim: Oj cicho

. .. xD
24 cze 17:49
zuzu:
24 cze 17:49
Mariusz: najlepiej chyba metodą wyznacznikową
2x−y=3m ⇒ y=2x−3m
x+y=m+4 ⇒ y= −x+m+4
W(y)= −m+8
z tego samego
x=y+3m
x= −y+m+4
W(x)=4m+4
i musza być dodatnie więc
x=4m+4 i x>0 4m+4>0 m> −1
y= −m+8 i y>0 −m+8>0 m<8 czyli m∊(−1,8)
24 cze 17:49
24 cze 17:50
sylwia gdańsk: to moze ja cos podobnego zapodam
24 cze 17:51
sylwia gdańsk: dla jakich wartosci parametru m dane rownanie ma 2 rozne pierwiastki dodatnie

x
2+(m+1)x+m+3=0
24 cze 17:51
Mariusz: a zapomniałem dopisać że W(x)/W=x ale to i tak nic nie zmienia
24 cze 17:52
Mariusz: zacznijmy od tego kiedy pierwiastki są dodatnie

x1+x2>0
x1*x2>0
kto dokończy

24 cze 17:54
sylwia gdańsk: Δ>0
24 cze 17:54
sylwia gdańsk: to oczywiste ale lepiej namaziac
24 cze 17:55
tim: Ja robię zadanie Sylwii
24 cze 17:56
sylwia gdańsk: nikt sie nie skusi chyba
24 cze 17:56
sylwia gdańsk: Dobrze

24 cze 17:57
sylwia gdańsk:
24 cze 17:57
sylwia gdańsk: ale sie rozpisalam
24 cze 17:58
Mariusz: to może następne zadanie będzie z innej pułki

zad
W klasie liczba uczniów nieobecnych stanowi 1/6 liczby uczniów obecnych. Gdy jeden z uczniów
wyszedł , liczba nieobecnych stanowiła 1/5 liczby uczniów obecnych. Ilu jest obecnych w
klasie
24 cze 18:00
tim: Δ > 0
(m + 1)
2 − 4 * (m + 3) * 1 > 0,
m
2 + 2m + 1 − 4m − 12 > 0
m
2 − 2m − 11 > 0
Δ
m = 2
2 − 4 * −11 * 1 = 4 + 44 = 48
√Δm =
√48
Możliwe, że gdzie się pomyliłem.
24 cze 18:02
tim: I to zapewne pomiędzy m1 i m2
24 cze 18:04
sylwia gdańsk: dalej sprobujesz?
24 cze 18:05
sylwia gdańsk: i przedzial jaki?
24 cze 18:05
zuzu:
zad Sylwii:
Odp: x€( −3 ; 1 −2√3)
24 cze 18:05
sylwia gdańsk: tak jest zaza
24 cze 18:05
sylwia gdańsk: zuza hehe sorki
24 cze 18:06
sylwia gdańsk: z/w
24 cze 18:06
Mariusz: zad daki prosty dowodzik
wykaż że sześcian dowolnej liczby naturalnej a samą liczbą jest podzielny przez 6
24 cze 18:06
zuzu:
Mariusz..... chyba różnica sześcianu liczby i danej liczby
n3 − n −−− podzielna przez 6 ?
24 cze 18:09
24 cze 18:11
sylwia gdańsk: ide gofry smazyc
24 cze 18:12
tim: Znowu źle... Coś mi nie idzie.. Zuzu pokaż jak to poprawnie ma być...

n
3 − n = n(n
2 − 1) = n(n + 1)(n − 1)
Więc jest podzielne przez 2 i 3 więc też przez 6
24 cze 18:13
zuzu:
n
3 − n = n( n
2−1) = n( n−1)(n +1)= ( n−1)*n ( n+1)
wśród trzech kolejnych liczb naturalnych znajduje się liczba
parzysta
i liczba
podzielna przez 3
to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny
przez 2 i 3 zatem jest podzielny przez
6
c.b.d.o
24 cze 18:14
zuzu:

Timuś.
(n −1) *
n*( n+1)
24 cze 18:15
Mariusz: 
Tim
zad
rozwiąż równanie (x+2
2004)
2−(x−2
2004)
2=2
2006
jak zrobić aby cała potęga była u góry
24 cze 18:15
tim: Ha

Pierwszy

Ps. c.b.d.o − co to znaczy?
24 cze 18:16
zuzu:
Sylwia ? ....... wrrrrrr ..... też bym zjadła
24 cze 18:16
zuzu:
"co było do okazania"
24 cze 18:17
sylwia gdańsk: a ja nie mam jajek ahahxd
24 cze 18:18
Mariusz: mnie uczono c.n.u − co należało udowodnić
24 cze 18:18
24 cze 18:18
sylwia gdańsk: dobra robie bez jaj
24 cze 18:18
Mariusz: (x+22004)2−(x−22004)2=22006
rozwiąż równanie
24 cze 18:20
tim: Mariusz masz zboku pokazane 210
24 cze 18:20
Mariusz: już zobaczyłem, ale dzięki
24 cze 18:21
tim: Proszę mi pokazać zadanie z EMEM

Teraz równanie Mariusza i kwadrat & trójkąt zuzu...
24 cze 18:23
Mariusz: może wy macie jakieś zadania bo mi sie skończyły
24 cze 18:23
zuzu:
odp:
x =1 ...
24 cze 18:25
zuzu: to odp do zad z
18:20
24 cze 18:27
tim: Mariusz:
x
2 + 2
2005x + 2
4008 − (x
2 − 2
2005x + 2
4008) = 2
2006
x
2 + 2
2005x + 2
4008 − x
2 + 2
2005x − 2
4008 = 2
2006
2
2005x + 2
2005x = 2
2006
2
2006x = 2
2006
x = 1

PS. Pozdorwienia dla zuzu
24 cze 18:28
Mariusz:
24 cze 18:28
Mariusz: to może jakieś zadania dla mnie

Zna ktoś może wzory cardana
24 cze 18:30
tim: Zrób kwadrata
24 cze 18:31
Mariusz: może jeszcze dla przypomnienia reszty dla wielomianów
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x4+x3−3x2−4x−4 jest wielomianem
R(x)=x3−5x+1. Wyznacz resztę tego wielomianu przez wielomian F(x)=x2−4
24 cze 18:36
tim: Pole mi wyszło u zuzu ≈ 13,78497979
24 cze 18:45
sylwia gdańsk: juz sem
24 cze 18:47
sylwia gdańsk: Mariusz czyli co dzielimy R(x) przez F(x)

24 cze 18:47
tim: | | 32√3 | |
Tzn zuzu wyszło mi: |
| |
| | 4√3 + 8 | |
24 cze 18:50
tim: Sprawdź
24 cze 18:50
sylwia gdańsk: Mariusz zaprezentuj te wzory
24 cze 18:50
zuzu:
Odp: r(x) = −x +3
24 cze 18:51
sylwia gdańsk: nie dawajcie jajek do gofrow nei ma roznicy zadnej i kcal mniej
24 cze 18:52
tim: zuzu
24 cze 18:56
Mariusz: F(x)=(x−2)(x+2)
R(2)=−1
R(−2)=3
R2(x)=ax+b
W(2)=1 ⇒ 2a+b= −1
W(−2)=3 ⇒ −2a+b=3
podstawiając
b=1
a= −1
R2(x)= −x+1
Sorki że tak późno ale byłem bardzo głodny

24 cze 19:57
zuzu:
Fakt teraz zauważyłam ,ze źle wybiłam cyferkę :
r(x) = −x +1
24 cze 20:33
Mariusz:

zobacz do Michał Kas

może wpadniesz na jakiś pomysł
24 cze 20:36
Mariusz: .
24 cze 20:56