Geometria analityczna
MaxEnergy: Proszę o sprawdzenie wyników działań na wektorach:
Dany jest ΔABC A=(−3, 2, 1) B=(3, −2, −1) C=(−1, 3, −2)
1) Długości boków:
|→AB|= √56
|→BC|= √42
|→AC|= √14
2) →AB*→AC= 10
3) →ABx→AC= [6, 2, 14]
4) kąt przy wierzchołku A → cos∡{→AB;→AC}≈21o
5) PΔABC (tu nie mam pewności czy dobrze postąpiłem, ale skorzystałem ze wzoru:
P= 12*a*b*sinα) sin∡{→AB;→AC}≈0,549
PΔABC≈7,686
5 lut 20:45
MaxEnergy: Podbijam
5 lut 21:52
Janek191:
Długości wektorów są dobrze obliczone.
2) Czy to ma być iloczyn skalarny ?
5 lut 22:08
MaxEnergy: Tak, w drugim to iloczyn skalarny.
5 lut 22:09
Janek191:
To jest źle policzony.
5 lut 22:11
Janek191:
→
AB = [6 ; − 4; − 2 ]
→
AC = [ 2; 1 ; − 3 ]
więc
→ →
AB * AC = 6*2 − 4*1 + (−2)*(−3) = 12 − 4 + 6 = 14
5 lut 22:14
MaxEnergy: Zgadza się. Dzięki za uwagę.
5 lut 22:16
MaxEnergy: To jeszcze zostały trzy zadanka do sprawdzenia...
5 lut 23:31
MaxEnergy: Podbijam
6 lut 18:42
Fixed: Odbijam
6 lut 18:44