Geometria analityczna
Francik:
Na paraboli o równaniu y=x2 −5x+8 Znajdź taki punkt P o dodatnich współrzednych aby suma
odległosci punktu P od osi układu współrzędnych była najmniejsza.
Proszę o pomoc
5 lut 20:35
Saizou : niech P(x:y)
możemy zatem zapisać że P(x:x
2−5x+8), bo punkt spełnia równanie y=x
2−5x+8
| | 4 | |
f(x)=x+x2−5x+8=x2−4x+8 ma być jak najmniejsze, wówczas minimum osiąga w Xw= |
| =2 |
| | 2 | |
y=4−10+8=2
P(2:2)
5 lut 20:43
5 lut 20:51
Dominik: tak.
5 lut 20:52
Dominik: @Saizou, co to za f(x)?
5 lut 20:53
Francik: | | −b | |
Hmmm to w takim razie wzór na maximum to też |
| ? |
| | 2a | |
5 lut 20:54
Saizou : f(x) to funkcja, która określa odległość rzędnej od osi Y czy jakoś tak
5 lut 20:57
Saizou : takk Francik, ale dla funkcji kwadratowej o a<0
5 lut 20:58
5 lut 21:03
Saizou : | −Δ | | −b | |
| to YW=q a Xw=p= |
| niezależnie od a , bo W=(p:q),gdzie W to wierzchołek |
| 4a | | 2a | |
paraboli
5 lut 21:05
Francik: Dzięki
5 lut 21:09
Francik: okrąg o równaniu x
2+y
2−8x+4y+16=0 obrócony został wokół punktu S(−2,−1) o kąt 90 stopni
przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Znajdz równanie otrzymanego okręgu
Proszę o pomoc bo utknąłem
5 lut 22:02
5 lut 22:13
Francik: Środek tego okręgu (4 ,−2) r=2
Otrzymany okrąg wyszedł mi (x+2)2+(y+6)2 =4
5 lut 22:18