Oblicz podane równanie
Kartofel: 9x − 6*3x − 27 = 0
Mam obliczyć to wyrażenie... ktoś pomoże?
Prosiłbym tez o napisanie całego rozwiązania jeśli mozna.
5 lut 20:33
ICSP: a umiesz rozwiązywać równania kwadratowe ?
5 lut 20:35
Ajtek:
9x=32x
3x=t, t>0
t2−6t−27=0
I działasz.
5 lut 20:35
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
5 lut 20:36
ICSP: grrr

Cześć
Ajtek
Idę sobie już
5 lut 20:37
Ajtek:
Dlaczego masz iść.
I co to za grrr

Dałem tylko wskazówkę

.
5 lut 20:38
Kartofel: dzięki wielkie po prostu nie wiedziałem jak się zabrać za to zadanie

coś z logarytmami
chciałem robić a tu takie proste

jeszcze raz wielkie dzięki
5 lut 20:40
pigor: ..., no to lub tak :
9x−6*3x−27=0 /+9 ⇔ (3
x)
2−2*3
x*3+3
2=27+9 ⇔ (3
x−3)
2=36 ⇔
⇔ |3
x−3|=6 ⇔ 3
x−3= −6 lub 3
x−3=6 ⇔ 3
x= −3 lub 3
x= 3
2 ⇔
⇔ x∊∅ lub x=2 ⇔
x=2 , czyli
x∊{2}. ...
5 lut 20:54