funkcja
Andrzej: Pomocy! Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem f(m)=x2*x2, gdzie x1,
x2 są
różnymi pierwiastkami równania (m+2)x2−(m+2)2x+3m+2=0, w ktorym m ∊ R \ {−2}.
Mam problem z dziedziną, z wykresem już sobie poradzę
5 lut 20:21
m: no a wyliczyles te pierwiastki?
5 lut 20:21
Dominik: | | c | | 3m + 2 | |
f(m) = x1x2 = |
| = |
| |
| | a | | m + 2 | |
liczysz Δ > 0 i to bedzie dziedzina
5 lut 20:23
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Wzory Viete'a:
x1*x2 = ca = 3m+2m+2 = f(m)
5 lut 20:24