Hej
Mam obliczyc c,d
Nie pamiętam jak sie układało proporcje, mógłby ktoś mi powiedziec, na co sie patrzy?
Z góry dzięki.
Tak, przy założeniu, że odcinki: d i o długości 9 są równoległe, bo na Twoim rysunku tego
nie widać (rysunki też trzeba robić starannie).
| c + 4 | 4 | c | 4 | |||||
Nie, powinno być: | = | , a jeszcze lepiej | = | |||||
| 9 | d | 3 | 5 |
Porównujemy ze sobą odpowiadające sobie boki trójkątów podobnych lub inne odpowiadające
sobie odcinki. Na rysunku odpowiadają sobie: a − d, b − e, c − f, h − H, czyli:
| a | b | c | h | a + b | |||||
= | = | = | = | , itd. | |||||
| d | e | f | H | d + e |