.
As: Witam, postanowiłem poprawić maturkę z matematyki i poszukuje zbiorów aby się do niej
przygotować Jakie zbiory polecacie do przygotowywania się do matury rozszerzonej z matematyki?
Oprócz poniższych gdyż te posiadam i przerabiałem je w tamtym roku:
Kiełbasa
Zbior zadań i zestawów mat. z nowej ery (taka biała z liściem kasztana)
arkusze ze zbioru Pazdro
Zbiory operonu
Narazie robie zadania z tych co mam, ale pomyślałem ze może warto zajrzeć do czegoś nowego?
5 lut 20:19
Dominik: przerob cala kielbase, ew do tego jeszcze czerwony zbiorek "testy maturalne" wyd aksjomat. do
tego jak najwiecej arkuszy. ale sama kielbasa i arkusze powinny wystarczyc.
5 lut 20:20
Basiek: Czerwony Aksjomat?
Dominik: pamietaj, ze kolekcjonujac zbiory nie nauczysz sie. najwazniejsze to robic zadania.
As: wiem wiem

mam teraz 3 tygodnie ferii i planuje z grubsza powtórzyć cały materiał
przerabiając zbiór z nowej ery, a potem rypać arkusze i wybrane zadania z kiełbasy (takie
bardziej maturalne i "dziwne") dobry system czy nie bardzo?
5 lut 20:26
Dominik: rob od razu kielbase. masz w niej zadania typowo maturalne. ogromnym plusem jest to, ze sa
ulozone w sposob po prostu doskonaly − stopniowo utrwalasz sobie potrzebna wiedze do
nastepnych zadan. najwazniejsze, zeby przerobic wszystkie (ew pomijajac te z gwiazdka, bo
szkoda czasu).
5 lut 20:28
As: a warto robić wprowadzające czy odrazu przejsc do maturalnych i moze dorazu do czerwonych ?
5 lut 20:32
upik: wlasnie same czerwone ?
5 lut 20:45
upik: a tak w ogole ty dominik ile miales na mataurze ?
5 lut 20:46
As: Może jeszcze jakieś opinie co do przygotowań do matury?
5 lut 20:53
Dominik: rob wszystkie maturalne + conajmniej czerwone z wprowadzajacych.
a o moim wyniku to sie dowiecie dopiero w czerwcu, jak je oglosza.
5 lut 20:54
As: Jak rozumiem sam bazujesz na kiełbasie?
5 lut 20:57
Dominik: tak.

siedze wlasnie w trojkatach i jakos mi sie odechciewa.
5 lut 21:00
Dominik: najwiecej to chyba siedze na forum, choc nie wiem czy to mnie przygotowuje, bo tutaj trzaskam
raczej te latwiejsze zadania.
5 lut 21:01
SIM: Warto robić zadania z gwiazdką z kiełbasy?
Czy przygotowanie z kiełbasą i arkuszami wystarczy zeby dobrze zdać maturke (bardzo dobrze

)?
14 lut 18:11
huehuehue: kazde zadanie jest warte przerobienia
14 lut 18:15
Tesla: IMHO po przerobieniu samego kiełbasy powinieneś mieć 80+ % jak się postarasz, tylko lepiej
wzorów wszystkich i twierdzen naucz się na blachę, bo na maturze nie ma czasu zbytnio żeby
oglądać się na kartkę z wzorami i dochodzi czynnik stresu.Dzięki temu zdobędziesz trochę
cennego dużo czasu i nie popełnisz błędów mając świadomość że jesteś przygotowany. Ewentualnie
tuz przed matura rób arkusze Pazdro jak starczy Ci, sił chociaż wg mnie po przerobieniu
Kiełbasy nie potrzeba robić innych zbiorów−szkoda czasu. Podręczniki pod kiełbasę − najlepsze
są z rozszerzone z Pazdro i chyba mają wszystko co może być wykorzystane na maturze(choć
wykraczają trochę poza program−są granice i chyba pochodne)
14 lut 18:27
Archeolog ze złotą łopatą: czyli Kiełbasa rulez?
29 gru 00:19
Krzysiek: ktoś wytłumaczy początkującemu co to Kiełbasa u Was

hha
29 gru 10:48
Krzysiek: Już skapowałem że chodzi o nazwisko autora

Też chciałbym podejść do rozszerzonej w tym roku, jestem w technikum czyli jeszcze do starej
matury.
Którą jego książkę polecacie na tą okazję
29 gru 10:55
Ania: Ciekawe zadania z rozszerzenia, połączenie kilku działów są na stronie megakorki, ja ogladalam
kilka rozwiązań i są fajnie wytłumaczone, maturzyści na podstawę tez maja co robić
29 gru 11:01
Krzysiek: To by było dla uzupełnienia bo widzę że dużo materiału to tam nie ma

Interesuje mnie książka w postaci fizycznej.
Matura z matematyki 2012 2013 2014 Część I poziom podstawowy i rozszerzony
Matura z matematyki 2012 2013 2014 Część II poziom podstawowy i rozszerzony.
To by był dobry zakup? Chciałbym właśnie wszystko a chociaż większość mieć w jednym miejscu,
zadania, definicje.
29 gru 11:18
Kacper:
Chodzi ci o publikację pana Andrzeja Kiełbasy?
29 gru 11:26
Kacper: napisz do mnie na gadu to szybciej uzyskasz wskazówki
29 gru 11:27
5-latek: Cześć
Kacper
29 gru 11:29
Krzysiek: Tak właśnie od niego
29 gru 11:35
29 gru 11:43
Krzysiek: Czyli podręczniki od niego (A.Kiełbasa) najlepsze by były ?
29 gru 12:02
aaaapsik: Mam Kiełbasę− część I, zbiory Cewe podstawa i rozszerzenie oraz podstawę operon 2013, jestem z
Krk więc jak jest ktoś chętny to mogę tanio odsprzedać
29 gru 12:05
Kacper:
5−latek cześć
29 gru 12:11
kriss: jestem w 2 kl liceum, chce pisać maturę rozszerzoną z matmy (jestem na humanie) czy
przerabiając zbiory Kiełbasy przygotuje się dobrze do rozszerzenia? mam wydania:
matura z matematyki 2012 2013 2014 2 części poziom rozszerzony i podstawowy
lecz maturę będę pisał w '16 więc czy powinienem kupić nowe zbiory Pana A. Kiełbasy ? Czy te
które mam obejmują materiałem tą "nową maturę" ?
29 gru 12:27
5-latek: Teraz sa chyba granice i pochodne . Zobacz czy to masz w sowich zbiorach
29 gru 12:29
kriss: nie mam

jest już matura 2015 Kiełbasy ?
29 gru 12:54
Dżepetto 18: Będąc na półmetku w humanie naprawdę będzie Ci ciężko pisać rozszerzenie; jestem w maturalnej
na mat−ang i przy 8/9h z fakultetami maicy nie jest łatwo; choć do odważnych świat należy
29 gru 13:07
panpawel: Nowa książka A. Kiełbasy jest od października
29 gru 13:24
Kacper:
Dżepetto fajnie masz 8−9 h tygodniowo
29 gru 13:25
panpawel: @kriss
Choć sam matury jeszcze nie pisałem, to dam Ci kilka rad:
−kup dobry zbiór zadań z matematyki (polecam M. Kurczab 1,2,3 − aktualnie najlepszy zbiór)
−jeśli nie żal Ci kasy, to jakieś podręczniki z teorią, ale wszystko jest i tak do znalezienia
w necie.
−poznanie dowodów wszystkich twierdzeń/wzorów (np. skąd biorą się wzory Viete`a czy twierdzenie
o stycznej i siecznej).
Ważne jest aby nie uczyć się szablonowego robienia zadań, a rozumieć wszystko.
Jak będziesz systematyczny i wszystko sobie dobrze zaplanujesz, to wynik 90+ nie będzie
większym problemem.
Kiełbase zostawiłbym na powtórkę przed maturą.
29 gru 13:41