rysowanie hiperboli
roobi: Mam problem: jak narysować hiperbolę o wzorze (x+1)2/4 − (y+1)2/4 = 1
Tabelka i podstawianie chyba odpada...
5 lut 20:17
pigor: ... np. tak :
na płaszczyźnie z układem osi xOy rysujesz kwadrat 2 x 2 (2 na 2) o środku
(punkcie przecięcia się przekątnych w (0,0) najlepiej przerywaną linią), który
przesuwasz o wektor [−1,−1] , czyli na lewo i do dołu o 1; teraz przedłużasz
przekątne kwadratu poza jego wnętrze i to są asymptoty hiperboli
y=x i y=−x−2, którą szkicujesz po lewej i prawej stronie kwadratu o wierzchołkach
w punktach styczności z kwadratem (1,−1) i (−3,−1) i w ten sposób otrzymujesz
daną hiperbolę o osi symetrii y=−1 i to chyba tyle . ...
5 lut 20:30
roobi: Czegoś tu nie rozumiem...czemu kwadrat akurat 2x2 i jak wyliczyć te asymptoty hiperboli?
Nie rozumiem też tej części: "którą szkicujesz po lewej i prawej stronie kwadratu o
wierzchołkach w punktach styczności z kwadratem (1,−1) i (−3,−1)"
5 lut 20:41