pytanie
tn: Rysowanie wykresów funkcji i różne przekształcenia
Witam,
Mam zamiar tutaj trochę tutaj o tym pogadać, aby to dobrze zrozumieć.
Na początek może, czy dobrze rozwiazuję zadanie:
Przesuń o wektor u = [ 5 ; − 3]
1) f(x) = x2 + 5
g(x) = f(x−5) = (x−5)2 + 5 −3
A teraz.
2) 6sin(2x)
g(x) = 6sin(2(x−5))−3 = 6sin(2x−10) − 3
Nie jestem tutaj pewien.
Twierdzę, że 6sin(2x−10) − 3 jest funkcją 6sin(2x) przesuniętą o wektor u.
OK?
P.S mam wątpliwości co do tego przesunięcia na osi Y, gdy przy sinusie stoi ta szóśtka
5 lut 20:15
Dominik:
5 lut 20:19
tn: Czyli przesunięcie na OSI Y jest "luźne"
5 lut 20:20
Dominik: nie wiem co masz na mysli piszac luzne, ale jest ok.

narysuj sobie te funkcje to sie
upewnisz.
5 lut 20:21
tn: Tzn,
Jeśli mamy przy argumencie 5x, to trzeba pamiętać, żeby wpakować to w nawias
f(x−p) +q
A jak to jest z przesunięciem o q, gdy mamy coś w stylu 5sinx albo 5x2
5 lut 20:23
Dominik: dodajemy/odejmujemy od calosci q.
5 lut 20:23
Dominik: zauwaz, ze przesuniecie o wektor [a, b] − b dotyczy wartosci funkcji, a nie argumentu.
5 lut 20:24
tn: To luksus!
A teraz popatrz:
przesunę f(x) = 5x2 + 6 o wektor u=[3;7]
g(x) = f(x−3) + 7 = 5(x−3)2 + 6 + 7
OK?
5 lut 20:25
Dominik:
5 lut 20:26
tn: Poza tym zawsze patrzmy na definicję:
Przesunięcie f(x) o wektor [p;q] jest funkcją g(x) = f(x−p) + q
5 lut 20:26
tn: Tak na prawdę, to wszystko z tego wynika, co nie ?
5 lut 20:27
Dominik: dokladnie.
5 lut 20:28
5 lut 20:29
tn: Ok. Teraz będę chciał rysować takie wykresy.
I teraz będę chciał to robić metodą "rozbierania na czynniki pierwsze"
Czyli, często ktoś może strzelić takie coś:
| | π | |
wezmę sin(3x) i przesunę o wektor [ |
| ;2] |
| | 3 | |
Ale hola hola, Popatrzmy: f(x−p) + q
Więc, biorę:
g(x) = sin(3(x−{π}{9})) + 2
Teraz pozostaje przemnożyć razy 5 (czyli rozciągnąć)
Ok ?
Czyli w konsekwencji przesunięcie po X będzie sin3x o pi/9 w prawo
5 lut 20:32