Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
Janina: | | 5n + 25 | |
15. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = |
| . Sprawdź, który wyraz ciągu |
| | n + 1 | |
jest równy 10.
Hej, mam problem z tym zadaniem, dał by ktoś radę to zrobić? Bardzo dziękuję z góry, pozdrawiam
serdecznie!
5 lut 20:09
Ajtek:
Przyrównaj to do 10.
5 lut 20:11
Janina: dzięki za podpowiedź, ale ja nic nie ogarniam
5 lut 20:13
Ajtek:
5n+25=10(n+1)
Dalej sobie poradzisz.
5 lut 20:15
Janina: siedzę nad bezowocnie niestety, poprostu nie umiem tego zrobić, dałby radę ktoś to zrobić?
5 lut 20:29
Dominik: to przepraszam Janino, ale co robisz w szkole sredniej? takie rownania rozwiazywane sa juz w
szkole podstawowej!
5 lut 20:30
Ajtek:
Nic dodać, nic ując. Dominik ma niestety rację.
5 lut 20:31
Janina: Gimnazjum
5 lut 20:36
Dominik: mimo wszystko − kto cie przepuscil?!
5 lut 20:46
Janina: jak widac, dobra temat do zamknięcia.
5 lut 20:47
Saizou : Janina nie ma co się obrażać, Ajtek ci napisał wszytko a ty musisz wyliczyć n i
będzie git
5 lut 20:48
upik: wlasnie

dzisiaj srednia szkola to jest smiech jak w co drugim domu magister przynajmniej
jeden jest xd
5 lut 20:48
upik: tylko ze wlasnie takich mamy magistrow
5 lut 20:49
Janina: nic nie wychodzi, stan zawieszenia.
5 lut 20:50
Saizou : to skończ z matmą na 30 min i spróbuj za chwilę może się uda
5 lut 20:55
upik: to ogarnij moze najpierw matematyke na poziomie podstawowki a pozniej rob ciagi bo przeciez
ludzie kochane jak masz wzor ogolny an rowny iles tam to zeby obliczyc jakis tam wyraz np
rowny 10 i masz edojsc jkaki to wyraz to ogarniasz liczbe" n " a jak wyliczysz n to an bedzie
rony np a15 gdy n =15 xd

a jak nie to podstawiaj po kolei az ci wyjdzie
5 lut 20:56
Dominik: @Janina, zostaw na razie to zadanie, bo sa braki.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1669.html
pocwicz. i nie obrazaj sie za to, co wczesniej pisalem − bo nie oszukujmy sie − braki sa.
twoim zadaniem jest teraz cwiczyc, zeby nie bylo placzu za rok na maturze.
5 lut 20:59
upik: mozesz przeniesc na druga strone liczbe 10 i dostaniesz ten wzor ogolny minus 10 i to bedzie
rowne 0 teraz sprowadzasz dowspolnego mianownika odejmujesz i dostajesz ulamek zwykly z
niewiadomą n i sobie pomysl kiedy ulamek taki bedzie rowny 0


? oczywiscie mianownik nie
moze byc zero z wiadomych wzgledow ....
5 lut 21:00