..
qwerty: Mam pytanie bo to już drugie taki problem przy zadaniu. Skąd mam wiedzieć jak mam rysowac
funkcję tj. f(1−x) skoro przekształcając funkcję w na dwa sposoby
1.
f(x) T[−1,0] f(x−1) Soy f(1−x)
2.
f(x) Soy f(−x) T[−1,0] f(1−x)
otrzymuję to samo, a rysując, funkcje wygladaja nieco inaczej przez co są inne odpowiedzi do
zadania
5 lut 20:09
MQ: W 1. powinno być T[1,0]
5 lut 20:13
Dominik: nie otrzymujesz tego samego

kolejnosc przeksztalcen ma znaczenie
f(x) ⇒ translacja o wektor [−1, 0] ⇒ f(x + 1) ⇒ S
OY ⇒ f(−x − 1) = f(−(x + 1))
f(x) ⇒ S
OY ⇒ f(−x) ⇒ translacja o wektor [−1, 0] ⇒ f(1 − x)
f(−(x + 1)) ≠ f(1 − x)
5 lut 20:17
qwerty: Jak powiedział MQ powinno byc T[1,0] a wtedy wychodzi f(1−x) = f(1−x) a rysunek jest inny..
dlaczego? skad mam wiedziec jak rysowac?
5 lut 20:23
MQ: @Dominik
bo w 1. jest bład −− powinno być T[1,0] −− wtedy będzie miał f(x−1)
5 lut 20:23
Dominik: @MQ, wiem, widze.
@qwerty, podaj cala tresc zadania.
5 lut 20:25
5 lut 20:38
qwerty:
5 lut 20:45
qwerty: w ogóle to chyb anawet źle zrobiłem to zadanie, mógby mi ktoś to narysować.
A i sorki, treść zadania:
Naszkicuj wykres funkcji f oraz g(x)=f(1−x), Z wykresu odczytaj rozwiązanie nieróności g(x)≥0
5 lut 20:48
Dominik: f(x) umiesz narysowac? jak narysowac g(x) w prawidlowy sposob masz napisane wyzej.
5 lut 20:49
qwerty: nie wiem co źle rysuje moze f(x) może g(x), w każdym razie nie wychodzi mi to, nadal prosiłbym
o pokazanie jak należy to rozwiązań.
5 lut 20:54
MQ: Oboma sposobami dostaniesz to samo.
Pamiętaj tylko, że w 1. przesuwasz o [1,0] a nie [−1,0]
Czyli słowami:
1. przesuwasz w prawo o 1 a potem odbijasz wzgl osi OY
2. odbijasz wzgl osi OY a potem przesuwasz w lewo o 1.
5 lut 21:02