pole ograniczone funkcją
kika: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji:
y= −x
2 + 2x + 3
y = x + 1
w funkcji kwadratowej wyszło mi x
1 = 3, a x
2 = −1
nie bardzo wiem, jak obliczyć to pole
5 lut 20:00
Patryk:

2
∫(−x
2+2x+3−[x+1])dx
−1
5 lut 20:03
heuhuehue:
3
∫ g(x)−f(x)
−1
Naszkicuj sobie w zeszycie obie funkcje i zobacz ktora ogranicza obszar z gory g(x) a ktora z
dolu f(x)
5 lut 20:04
Patryk: x1=2
5 lut 20:05
heuhuehue: tak sorry sugerowalem sie jego wyliczeniami
5 lut 20:05
kika: tylko jak wyliczyć pole, skoro "dziubek" tej funkcji jest wygięty? czy nie o tę część wykresu
chodzi?
5 lut 20:09
Patryk: "dziubek"−podaj definicje
5 lut 20:10
kika: w sensie górna granica paraboli
5 lut 20:12
kika: pomoze ktos?
5 lut 22:28
Janek191:
− x2 + 2 x + 3 = x + 1
x2 − x − 2 = 0
Δ = (−1)2 − 4*1*(−2) = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
x1 = (1 − 3)/2 = − 1
x2 = ( 1 + 3)/2 = 2
Trzeba obliczyć całkę oznaczoną
2
∫ [( − x2 + 2 x + 3 ) − ( x + 1) ] dx
−1
2
∫ ( − x2 + x + 2 ) dx
−1
5 lut 22:39