FIZYKA PILNE !! proszę :)
Kiecu: 1. dlugosc fali fotonu swiatla niebiskiego wynosi 800um jakiej masie odpowiada energia
2 jaka prace musi wykopnac pole elektryczne by spoczywajacy poczatkowo elektron przyspieszyc do
0,9c
3.spoczywajaca czastke przyspieszono polem elektrycznym o napieciu (nie pamietam ile) jaka mase
osiagnie czastka? ile razy roznily sie energia calkowita i kinetyczna
Sorry za caps lock w tytule ale serio pilne
5 lut 19:40
MQ: ni−−częstość fotonu
E=h*ni
λ −− długość fali
λ=c/ni
czyli
E=h*c/λ
Z drugiej strony:
E=mc2
czyli mc2=h*c/λ
stąd
m=h/(λ*c)
h −− stała Plancka
5 lut 19:56
Kiecu: no to pierwsze tak myślałem dzięki a reszta już trudniejsza
5 lut 20:20
Kiecu: zad 3
zad 3 U=W/q W=U*e Ue=W Ue=mc2−m0 c2 mc2=Ue+m0c2 m=Ue+m0c2/c2
kilka sekund temu · Lubię to!
E/Ek=E/E−E0=1/1−e0/e=1/1−moc2/mc2 c2−skraca sie i mamy 1/1−m0/m= m/m−m0
5 lut 20:29
Kiecu: zerknie ktoś ?
5 lut 20:30