Układ równań
kamerling: Każdy z 25 uczniów uczy się j. angielskiego lub francuskiego, a 7 obu tych języków.
Angielskiego uczy się o 8 osób więcej niż francuskiego. Ilu uczniów uczy się angielskiego, a
ilu francuskiego?
24 cze 11:30
tim: Jak to kiedyś Bogdan pokazał ładnie takie zadania na schemacie. Zaraz pokążę.
24 cze 11:49
tim:

Część wspólna = FA = 7 osób
A + FA − osoby uczące się angleiskiego
F + FA − osoby uczące się francuskiego
F + A + 7 = 25
(A + 7) = (F + 7) + 8
Rozwiązujemy:
F + A = 18
A = F + 8
F + F + 8 = 18
2F = 10
F = 5
A = 13
Osób uczących się tylko angielskiego = 13, Osób uczących się angielskiego (wszystkich) = 13 + 7
= 20
Osób uczących się tylko francuskiego = 5, Osób uczących się francuskiego (wszystkich) = 5 + 7 =
12
24 cze 11:55
kamerling: Dzięki tim. Ładnie narysowane i wytłumaczone

. Przed chwilą właśnie zrobiłem podobnie samemu
z takiego układu:
{x+y=32
{7+y+8=7+x
24 cze 12:00
tim: Trochę nie rozumiem twojego przykładu. Wytłumacz MI co jest czym
24 cze 12:01
kamerling: x− angielski
y− francuski
Dodałem 7 do 25 , wyszło 32. (szczerze to sam już nie wiem czemu tak zrobiłem

)
pierwsze równanie zrozumiałe uczący się ang + ucz się fr = 32
drugie równanie − widziałem, że 7 uczniów uczy sie angielskiego + y + 8 więcej uczy sie ang od
fra = 7 uczniów uczy sie fr + x
troche namotane ale wyszło dobrze, chyba, że to jakiś przypadek
24 cze 12:24
tim: Tzn dobrze.. Ale ktoś jak sprawdza, może nie wiedzieć czemu dodałeś 7 (ja wiem już

)
24 cze 12:32
kamerling: tim masz gg? A jak masz to podałbyś numer?
24 cze 13:17
tim: Mam. Numer gg jest rozwiązaniem zadania:
a b c d e f g
Liczba a b c jest to "liczba szatana" − 11
2 − 11
| | 1 | |
Liczba d e jest to suma cyfr liczby a b c powiększona 4 |
| raza |
| | 3 | |
Liczba f g jest to NWW 14,5 i 3.
Podaj rozwiązanie.
24 cze 13:25
tim: Mała literówka

Liczba a b c jest to "liczba szatana" − 11
2 + 11
24 cze 13:46
kamerling: Pierwsze to jest: Liczba szatana odjąć 112−11?
Wyjdą jakieś zaokrąglenia?
24 cze 13:50
kamerling: Noi właśnie nie bardzo mi wychodziło

Mam napisać tu numer czy napisać wiadomośc na gg?
24 cze 13:51
tim: Czemu (to bedzie trzycyfrowa liczba)(liczba szatana jest trzycyfrowa

)
24 cze 13:52
kamerling: no ja wiem że jest trzycyfowa tylko chodzi mi czy po tej liczbie jest znak minus
24 cze 13:55
tim: Mamy równanie:
Liczba szatana odjąć 1111 dodać 11
24 cze 13:57
tim: 11
2
24 cze 13:57
kamerling: Dobra, robie pokolei.
666−112+11 = 666−121+11 = 556 to są początkowe cyfry Twojego numeru?
24 cze 14:02
tim: Mój blad znowu (nie umiem liczyc do 11

) − 555 ma byc xD
24 cze 14:10
kamerling: No to jak ma być 555 to dalej
suma cyfr to 15
Czyli jak narazie Twój numer to: 5 5 5 6 5 ... ... ?
24 cze 14:39
Mariusz: Aśka 95 lat
24 cze 14:42
kamerling: NWW (14,5,3) to 210

a ma być f,g czyli dwucyfrowa liczba
24 cze 14:50
Mariusz: | | 1 | |
a nie chodzi o 14 |
| i 3   |
| | 2 | |
24 cze 14:54
kamerling: a no chyba, że o to chodzi
24 cze 14:55
kamerling: 5556587
24 cze 14:58
tim: 5556527
24 cze 15:48
24 cze 15:51
tim: No powinno

Całe popaprałem zadanie
24 cze 15:53
Mariusz: hehe
24 cze 15:53
kamerling: 
24 cze 16:56