Wektory
Licealista: Wektory ⇒ proszę o
Sprawdzenie /
Korektę
Zadanie.
Dany jest równoległobok ABCD taki, że BC
→ = [−4,4], DC
→ [9,3] oraz C(2,4). Wyznacz
współrzędne wierzchołków A, B i D.
Moje obliczenie.
Obliczyłem sobie te wektory i wyszło mi że B(−6,0), C(2,4), D(−7,1)
| | ya−yb | |
|BD| y−y1= |
| (x−x1)
|
| | xa−xb | |
wyszło mi
y=−x −6
Skoro mam tę prostą to teraz liczę prostą ⊥ do tej prostej przechodzącą przez punkt C(2,4)
Ta druga prosta... 4=1*2 +b, b=2
y=x+2
Teraz skąd mam wyliczyć punkt A