granice funkcji jednostronne
kartofelek: a taka granica?
lim 8/ 1 − 2ctgx
x−>o+
5 lut 19:19
kartofelek: mi wychodzi −
∞ ale ma być inaczej
5 lut 19:20
5 lut 19:21
kartofelek: tak tylko w mianowniku to jest −2ctgx
5 lut 19:22
Basia:
x→0
+ ⇒ ctgx → +
∞ ⇒ 2
ctgx → +
∞ ⇒ 1−2
ctgx → 1−(+
∞) = −
∞ ⇒
5 lut 19:23
kartofelek: okkk, teraz rozumiem, co zrobiłam źle. wielkie dzięki
5 lut 19:24
kartofelek: a to, że 2ctgx −> +∞ wnioskujemy z wykresu?
5 lut 19:27
kartofelek: A jeśli mam e0− ? To jest e−∞ ?
5 lut 19:32
5 lut 19:34
Basia:
ad.1 zazwyczaj tak
ad.2
e0− = e0+ = e0 = 1
5 lut 19:35