'
Iza:
W rownolegloboku ABCD kat przy wieszcholku D jest rozwarty. Z tego wierzcholka poprowadzono
dwie wysokosci rownolegloboku. Wysokosci te tworza kat o mierze 53°. Oblicz miary katow.
Mógłby ktoś mi pomóc?
24 cze 10:42
tim: Jeżeli dobrzr rozumiem zadanie to pomogę.
24 cze 10:50
tim:

I) Kąt α = 53
O.
DE oraz DF to wysokości.
Kąt β = (patrz BFDE) = 360 − 90 − 90 − 53 = 127
Kąt rozwarty w równoległoboku ma 127O
Skoro suma kątów równoległoboku to 360
O, a kąty naprzeciwko są równe, to:
2γ + 2β = 360
γ + β = 180
γ = 180 − β
y = 180 − 127 = 53
Kąt ostry równoległoboku ma 53O
24 cze 11:03