funkcja liniowa
qwerty: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem ukłądu równan jest para liczb (x,y) spełniająca
nierówność x+y≥1
Zrobiłem to wyznacznikami ale wyszła mi inna odpowiedz niz w odpowiedzi i nie wiem czemu bo
wydaje mi sie ze robiłem prawidłowo.
Robiłem tak:
W=8m
Wx=4+9m
Wy=m
2+4
x+y≥1
i wyszło mi m=1 i m=−4 i m=−1
czyli m∊<−4,−1> u <0,
∞>
a w odpowiedzi jest
m∊(−3,−1> u (3,
∞)
Co zrobiłem źle?
5 lut 18:59
5 lut 19:12
Mat: Wyznacznik głowny źle
5 lut 19:20
Licealista: ?
5 lut 19:20
Mat: W=9−m2=(3+m)(3−m)
5 lut 19:21
Mat: Wx= 4 + m2
5 lut 19:25
Basia:
nie uporządkowałeś równań
−9x + my = −4
mx − y = m
5 lut 19:26
Mat: bo nie trzeba. trzeba myslec . widać co "stoi" przy iksach a co przy y ....
Wy=−9m−4m
5 lut 19:28
Basia:
W = |−9 m| = 9−m2
|m −1 |
teraz widzisz ?
5 lut 19:28
Basia: to nie do Ciebie Mat było, tylko do qwerty
a z tego wziął się jego błąd
5 lut 19:29
qwerty: taak dzięki Basia
5 lut 19:55