uprość
Michał KAS: Zad. Uprość wyrażenie, wiedząc że a >0, b>0
| | 2b | | 4b2 | | 4,5a5 | | 4 | | 1 | |
(a2√ |
| − |
| √ |
| )2− |
| √56 |
| a4b6 |
| | a3 | | a2 | | b3 | | ab2 | | 4 | |
tam gdzie pierwiastki to one powinny być nad całym wyrażeniem
23 cze 17:41
Michał KAS: spróbuje ktoś
23 cze 19:43
kos:
Niezbyt wyraźnie napisałeś.
23 cze 19:46
23 cze 19:48
Bogdan:
Faktycznie, jest niezbyt czytelnie. Czy wyrażenie jest takie?:
| | 4b2 | | 4 | |
(a2*√2b/a3 − |
| *√4,5a2/b3 )2 − |
| * √56 * a4b6 |
| | a2 | | ab2 | |
23 cze 20:03
kos:
ze wzoru ( a −b)
2= a
2 −2ab +b
2
| | 2b | | 4b2 | | 9a2 | | 16b4 | | 4,5a5 | |
a4* |
| − 2a2* |
| √ |
| + |
| * |
| −
|
| | a3 | | a2 | | b2 | | a4 | | b3 | |
= 2ab −24ab +72ab − 30ab = 20ab
23 cze 20:16
kos: Nie wiem czy dobrze odczytałem?
Czy ostatni zapis ma być:
23 cze 20:19
Michał KAS: tak dzięki
24 cze 19:06