FUNKCJA ODWROTNA
oreo: Jak wyznaczyć funkcję odwrotną z funkcji
f(x)=ln(x2 + 4)
Wiem, że pierwszym krokiem jest ułożenie równania y=f(x)
i robię:
y=ln(x2 + 4) ale nie mam pojęcia jak z tego wyznaczyć x. POMOCY
5 lut 18:25
Basia:
y = ln(x2+4)
ey = x2+4
ey−4 = x2
x = √ey−4
f−1(x) = √ex−4
5 lut 18:34
oreo: dziękuje

!
5 lut 18:36
pigor: ..., czyli z def, logarytmu x∊R=D
ln(x
2+4)=y ⇔ x
2+4=e
y ⇔ x
2=e
y−4 i e
y−4 ≥0 ⇔ x
2=e
y−4 i e
y ≥4 ⇔
⇔ |x|=
√ey−4 i y ≥ln4 ⇒
|y|=√ex−4 i
x∊R i y∊[ln4;+∞) i może tyle
5 lut 18:47