matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozwiązać taką nierówność?
Mo.:
−4
> 0
x
2
+4
5 lut 18:22
Dominik:
−4
> 0
x
2
+ 4
−4(x
2
+ 4) > 0 x∊∅
5 lut 18:23
Nat.:
a nie powinno być tak: −4(x
2
+4)>0 −4x
2
− 16 >0 delta = b
2
−4ac a= −4 b= 0 c = −16 delta=0
2
−4*(−4)*(−16) delta=256
√
delta
= 16
−b−
√
delta
−16
x1=
=
= 2
2a
−8
−b+
√
delta
16
x2=
=
=−2
2a
−8
no i nanieść to na oś, zrobić wykres i odczytać?
5 lut 18:29
Dominik:
Δ zle policzona.
5 lut 18:31