zastosowanie calek
damiano120: Witam, mam pewien problem z zdaniami z zastosowania calek. Czy moglby mi ktos jasno, obrazowo
obliczyc te zadania, tak zebym mogl to zrozumiec:
Obliczyc pola figur wewnatrz nastepujacych krzywych:
r=√cos3x
r=2sin3x
r=2 / 2+cosx
dla przedzialu od 0 do 2pi
oczywiscie x jest to kąt, ale nie wiem jak sie wstawia znak "fi"
Z góry dzieki i pozdrawiam.
23 cze 16:45
AS: Czy mam rozumieć że to są równania w postaci biegunowej. (r?)
23 cze 17:37
damiano120: Tak. Sa to rownania w postaci biegunowej. A wzor to:
1/2 calki r2 (x) dx
x−>fi
oczywiscie calka jest ograniczona wyzej wymienionym przedzialem 0 ; 2pi
23 cze 18:05
AS: Ok
23 cze 18:14
AS:

Figura składa się z trzech pętli przystających lub 6 połówek tych pętli.
Wystarczy wyliczyć jedną taką część a potem pomnożyć przez 6 by uzyskać wynik
Kąt 3*fi zmienia się w zakresie 0 − π/2,a sam kąt fi w zakresie 0 − π/6
Wzór funkcji r =
√cos(3*fi)
Znak | zastępować będzie znak całki
π/6 1 π/6 1 sin(3*fi) | π/6
P1 = 0.5|r
2dfi = −− * |cos(3*fi)dfi = −− −−−−−− |
0 2 0 2 3 0
P1 = 1/6*(sin(3*π/6) − sin(3*0)) = 1/6*(sin(π/2) − sin(0)) = 1/6*1 = 1/6
Pole całej figury (6 pętli)
P = 6*1/6 = 1
24 cze 10:46
AS:

Krzywa składa się z trzech pętli przystających.
Wystarczy wyliczyć pole jednej pętli a potem pomnożyć przez 3
Pierwsza pętla (zakreskowana) zaczyna się w początku układu
i w nim kończy.
Tym samym kąt 3*fi zmienia się w zakresie (0 − 180)
(sin(0) = 0 dla początku i sin (180
o) = 0 dla końca)
Kąt fi zmieniać się będzie w zakresie (0 − π/3) − granice całkowania
Równanie funkcji: r = 2*sin(3*fi)
1 π/3 1 π/3 π/3
P1 = −− |r
2dfi = −− |4*sin
2(3*fi)dfi = 2|(1 − cos(6*fi)/2 dfi
2 0 2 0 0
Wykorzystałem tożsamość trygonometryczną: sin
2x = (1 − cos(2*x))/2
π/3
P1 = (fi − 1/6*sin(6*fi)) | = π/3 − 1/6*sin(6*π/3) − 0 + 1/6*sin(6*0) =
P1 = π/3 − 1/6*sin(2*π) = π/3 − 0 = π/3
Pole całej figury: P = 3*P1 = 3*π/3 = π
0
24 cze 11:43
AS: Uwaga:
0 uciekło spod całki w 3−im wierszu od dołu.
24 cze 11:46
damiano120: Wielkie dzieki AS za jasne i profesionalne przedstawienie zadan

Juz siadam, analizuje i
mam nadzieje, że nie bede glupszy niż jestem


Dzieki i pozdrawiam.
24 cze 18:56
AS: Zachęciłeś mnie do rozwiązania zadania trzeciego.
Jest bardzo trudne. Ale spróbuję.
Z całkami już dawno się pożegnałem i muszę sobie wiele rzeczy przypominać.
Pozdrowienia.
24 cze 19:06
AS: Wyliczam całkę nieoznaczoną ( | oznaczam jako całka)
2
r = −−−−−−−−−−−−
2 + cosf
Podstawienie: tg(f/2) = t => f = 2*arctgt
cos2(f/2) – sin2(f/2) po podzieleniu licznika i mianownika
cosf = −−−−−−−−−−−−−−−− przez cos2(f/2)
cos2(f/2) + sin2(f/2)
1 – tg2(f/2) 1 – t2
cosf = −−−−−−−−−− = −−−−−−− cosf wyrażone przez t
1 + tg2(f/2) 1 + t2
Obliczam różniczkę
dt
df = f’*dt = 2* −−−−−
1 + t2
4 df
J = 1/2*|r2*df = 1/2*| −−−−−−− df = 2*| −−−−−−−−−
(2 + cosf)2 (2 + cosf)2
2* dt
−−−−−−−−−−
1 + t2 dt (1 + t2)2
J = 2* | −−−−−−−−−−−−− = 4*| −−−−− * −−−−−−−−−−−−−−
1 – t2 1 + t2 (2 + 2*t2 + 1 – t2)2
(2 + −−−−− )2
1 + t2
1 + t2 3 + t2 − 2 1 dt 2dt
J = 4*| −−−−−−−−−dt = 4*| −−−−−−− = 4*( | −−−−−− − | −−−−−−− )
(3 + t2)2 (3 + t2)2 3 + t2 (3 + t2)2
dt dt
J = 4| −−−−−− − 8| −−−−−−−− = 4*J1 – 8*J2
3 + t2 (3 + t2)2
dt
J1 = |−−−−−−−−− Stosuję podstawienie t = V3 *z dt = V3*dz
3 + t2
V3 dz V3 dz V3 V3
J1 = | −−−−−−−−−− = −−− | −−−−−−−− = −−− *arctg(z) = −−*arctg(t/V3)
3 + (V3*z)2 3 1 + z2 3 3
dt
J2 = |−−−−−−−− Podstawiam t = V3*z dt = V3dz
(3 + t2)2
V3dz V3 dz V3 z2 + 1 − z2
J2 = |−−−−−−−− = −−− |−−−−−−−− = −−− | −−−−−−−−−−dz =
(3 + 3z2)2 9 (1 + z2)2 9 (1 + z2)2
V3 dz z2 V3
= −−− (|−−−−−−−− − | −−−−−−− dz) = −−− (arctgz − J3)
9 1 + z2 (1 + z2)2 9
J3 = |z2dz/(1 + z2)2 = |z*zdz/(1 + z2)2
całkuję przez części
u = z dv = zdz/(1 + z2)2
du = dz v = |zdz/(1 + z2)2 podstawiam 1 + z2 = t 2zdz = dt ⇒ zdz = dt/2
v = 1/2*|dt/t2dt = 1/2*|t(−2)dt = −1/(2*t) = −1/2*(1 + z2)
|udv = u*v − v|du
J3 = z*(−1/(1 + z2)2) − 1/2|−1dz/(1 + z2) = −z/(1 + z2) + 1/2|dz/(1 + z2)
J3 = −z/(1 + z2) + 1/2arctgz
Podstawiając z = t/V3 otrzymamy
J3 = −t/V3/(1 + t2/3) + arctg(t/V3) = −tV3/(3 + t3) = arctg(t/V3)
J2 = V3/9(arctg(t/V3) + tV3/(3 + t2) − arctg(t/V3)
J = 4*J1 − 8*J2
Tyle wymęczyłem − na więcej nie mam sił i czasu.
Mam nadzieję że nie popełniłem błędu
26 cze 12:06
damiano120: Troche spoznione ale dzieki bardzo AS

troche sie nameczyles przy tym ale m.in dzieki Tobie
zaliczylem egzamin z matematyki
8 lip 22:03