Na jutro!
k.king199: Dlugość krawedzi prostopadloscianu wychodzacych z tego samego wierzchołka sa kolejnymi
wielokrotnościami liczby 3. Pole powierzchni calkowitej tego prostopadlościanu wyosi 468cm2.
Wyznacz:
a) objętść tego prostopadloscianu
b) dlugosc jego przekątnej.
5 lut 18:21
dero2005:

a = 3n
b = 3(n+1) = 3n + 3
c = 3(n+2) = 3n + 6
P
c = 2(a*b) + 2(a*c) + 2(b*c) = 468
P
c = 2[(3n(3n+3)] + 2[3n(3n+6)] + 2[(3n+3)(3n+6)] = 468
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
po policzeniu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n = 2
a = 6
b = 9
c = 12
V = a*b*c = 648 cm
3
d =
√a2 + b2 = 3
√13
D =
√d2 + c2 = 3
√29
5 lut 19:09