Zadanie z prawdopodobieństwa
Kuba: Rzucasz symetryczną monetą 15 razy, jakie jest p−stwo, że wypadnie kombinacja
2 orły i 13 reszek....Myślałem, żeby zastosować tutaj schemat Bernoulliego, ale nie wiem za
bardzo jak..może mi ktoś pomóc?
5 lut 18:21
Basia:
sukces O
porażka R
p = q =
12
P = prawdopodobieństwo dwóch sukcesów w 15 próbach
| 15! | | 1 | | 14*15 | | 7*15 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2!*13! | | 215 | | 2*215 | | 215 | |
5 lut 18:27
Kuba: Dziękuję, to tyle wystarczy?
5 lut 18:31
Kuba: Nie trzeba tutaj jakoś dodatkowo rozdzielać?
5 lut 18:33
Basia: tutaj nie trzeba;
gdyby było "co najwyżej jeden O" byłoby trzeba dzielić na sumę "0 sukcesów" + "1 sukces"
gdyby było "co najwyżej dwa O" byłoby trzeba dzielić na sumę "0 sukcesów" + "1 sukces" + "2
sukcesy"
i tak dalej
5 lut 18:37
Kuba: a jeżeli mam konkretną kombinacje jak wyżej...2 orły i 13 reszek..to mam to traktować jako 2
sukcesy w 15 rzutach po prostu tak?
5 lut 18:38