kwadrat.
Andy:
x
2 = −3
mógłby to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć, chcę tylko zaspokoić ciekawość
23 cze 15:28
tim: A klasa, albo studia?
23 cze 15:31
Andy: technikum
23 cze 15:35
tim: a poznaliśćie takie cos jak liczby zespolone / urojone?
23 cze 15:38
Andy: czytałem troche teorie na internecie ale jakoś mam problem do tego dość.
wiem że jest liczba co składa się z 2ch części, i w drugiej części jest to i. ale nie wiem jak
to wykorzystać w np. takim zadaniu ?
23 cze 15:42
Bogdan:
Jeśli technikum, to liczby zespolone odpadają.
x2 = −3 ⇒ x2 + 3 = 0
Spróbuj narysować wykres y = x2 + 3 i zobacz, czy wykres ma punkty wspólne z osią x, czy
nie ma. Równanie ma tyle rozwiązań, ile jest punktów wspólnych wykresu z osią x.
23 cze 16:06
Andy:
ale mi właśnie chodzi o to żeby ktoś wmiare łopatologicznie powiedział o jak rozwiązać zadanie
z liczbą zespoloną.
jak narazie mi wię wydaje że:
x2 = −3
i teraz nie wiem co z częścią rzeczywistą, ale jakby założył że jest równa zero to zostanie
część urojona i wiadomo by było że jeśli ją podniose do potęgi to ma dać −3, czyli to będzie
√3i ?
bo:
√3 do kwadratu daje 3, a i2 daje −1, −1 razy 3 daje −3 ?
23 cze 16:11
Bogdan:
W liczbach zespolonych:
a2 + b2 = (a + bi)(a − bi), i = √−1, i2 = −1
Jeśli więc x2 = −3, to x2 + 3 = 0 ⇒ (x + i√3)(x − i√3) = 0
Są dwa rozwiązania: x = −i√3 lub x = i√3.
Część rzeczywista w każdym rozwiązaniu jest równa 0.
23 cze 16:21
Andy: a w jakim wypadku część rzeczywista może być różna od 0 ?
23 cze 16:28
AS: Pierwszy problem pojawił się przy rozwiązywaniu równania x2 + 1 = 0.
Rozwiązując to równanie uzyskiwano jako rozwiązanie x = √−1
W tym rzecz że nie można było znaleźć wartości takiego pierwiastka.
Tak (−1)2 jak i (+1)2 dawało 1 a więc wartość różna od tej jaka znajduje się
pod pierwiastkiem.
Ale matematycy nie mogli się pogodzić z tym żeby czegoś nie można było wyliczyć..
W końcu przyjęto jako oznaczenie dla √−1 symbol i i nazwano liczbą urojoną.
i = √−1
Łatwo sprawdzić,że i2 = −1 , i3 = −i , i4 = 1
Rozwiązując równanie x2 + 2*x + 5 = 0 otrzymujemy kolejno
Δ = b2 − 4*a*c = 22 − 4*1*5 = 4 − 20 = −16
√Δ = √−16 = √16*(−1) = 4*√−1 = 4*i
x1 = (−b − √Δ)/(2*a) = (−2 − 4*i)/2 = −1 − 2*i
x2 = (−b + √Δ)/(2*a) = (−2 + 4*i)/2 = −1 + 2*i
Okazuje się,że przy tak zdefiniowanym pierwiastku równanie kwadratowe
z deltą ujemną ma rozwiązanie,tylko nie w zakresie liczb rzeczywistych.
Sprawdzam x1 (x2 proszę samemu sprawdzić)
(−1 − 2*i)2 + 2*(−1 − 2*i) + 5 =
1 + 4*i + 4*i2 − 2 − 4*i + 5 =
1 + 4*i − 4 − 2 − 4*i + 5 = 0
Pierwiastek w tej postaci spełnia nasze równanie.
23 cze 16:30
Andy: Wielkie dzięki, w x2 = −4 − 4i + 1 − 2 + 4i + 5 = 0 czyli też się zgadza.
23 cze 16:47