równoległobok
kwiatuszek:): Równoległobok o kącie ostrym 60stopni ma jeden bok o długości 12cm. Drugi bok równoległoboku
jest większy od pierwszego o jedną trzecią długości. Oblicz obie wysokości i pole tego
równoległoboku.
5 lut 18:06
kwiatuszek:): poomocy
5 lut 18:10
Eta:

P= 16*12*sin60
o =............
P= 16*h
1 ⇒ h
1=...
P= 12*h
2 ⇒ h
2=....
5 lut 18:12
Janek191:
Niech b = 12 cm
Wtedy a = ( 12 + 4) cm = 16 cm
α = 60o
zatem
sin 60o = h/b ⇒ h = b* sin 60o = 12 * √3/2 = 6 √3
h = 6 √3 − I wysokość
===========
Pole
P = a*h = 16* 6 √3 = 96 √3
P = 96 √3 cm2
================
P = b*h1 ⇒ h1 = P : b = 96 √3 : 12 = 8 √3
h1 = 8 √3 cm − II wysokość
=============
5 lut 18:13
kwiatuszek:): a da się to zrobić bez sinusów bo jeszcze nie mieliśmy ?
5 lut 18:14
dero2005:

| h | | √3 | |
| = sin 60o = |
| ⇒ h = |
| 12 | | 2 | |
16*h = 12*h
1 ⇒ h
1 =
P= 16*h = 12*h
1 = 16*12*sin 60
o =
5 lut 18:18
Eta:

Z trójkąta o kątach 60
o, 30
o, 90
o
2a=12 , a= 6, h= 6
√3
5 lut 18:18
kwiatuszek:): i to wszystko już?
5 lut 18:23