Znaleźć wszystkie liczby p takie, że 3p+1 jest sześcianem liczby naturalnej.
Maciek: Znaleźć wszystkie liczby p takie, że 3p+1 jest sześcianem liczby naturalnej.
Nieumiem :{
5 lut 17:47
Basia:
3p+1 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1
jeżeli n3 = 3p+1 to n nie może być podzielne przez 3
bo sześcian liczby podzielnej przez 3 też jest podzielny przez 3
i nie może to być liczba postaci 3k+2 bo reszta z dzielenia (3k+2)3 jest równa 2
czyli musi być n = 3k+1
(3k+1)3 = 27k3 + 3*9k2 + 3*3k + 1 =
9k(3k2+3k+1)+1
czyli p = 9k(3k2+3k+1) gdzie k∊C i k>0
np. dla k=1
p = 9*(3+3+1) = 9*7 = 63
p+1 = 64 = 82
dla k=2
p = 18(12+6+1) = 18*19 = 342
p+1 = 343 = 73
i tak dalej;
jeżeli się nie pomyliłam to jest ich nieskończenie wiele
5 lut 18:19