pigor: ... no to co powiesz na takie np. rozwiązanie na poziomie L.O.:
z postaci ogólnej prostej masz np. taką rodzinę (pęk) prostych
x−2y+C=0 prostopadłych
do danej prostej i spośród nich wybierasz tę jedną, która ma dokładnie 1 punkt wspólny
z parabolą y
2=12x, a więc taką , że
x=2y−C i y
2=12(2y−C) ⇒
y2−24y+12C=0 i Δ=0 ⇔ 24
2−2*24C=0 ⇔ 24−2C=0 ⇔
⇔
C=12 ⇒
x−2y+12=0 − szukane
równanie stycznej ...

i tyle,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a jak chcesz jeszcze poznać punkt styczności, to y=
−b2a= 242=12 i x=2y−12=12,
czyli
(x,y)=(12,12) − punkt styczności prostej
x−2y+12=0 do danej paraboli . ...