Twierdzenie Darboux
Maniek: Muszę naszkicować wykres funkcji e(x2) słownie: stała "e" do potęgi "x", a sam "x" też jest
podniesiony do potęgi drugiej (czyli tak jakby potęga do potęgi). Muszę też naszkicować wykres
funkcji 1/x <== oba wykresy w jednym układzie współrzędnych. I tutaj pojawią się treść
zadania: Wykorzystując twierdzenie Darboux, wykazać, że równanie e(x2) = 1/x ma dokładnie
jedną rozwiązanie w przedziale (0,25 ; 1) .
5 lut 17:40
Basia:
jak narysować już Ci napisałam
f(x) = ex2 jest w przedziale <0;+∞) rosnąca
g(x) = 1x jest w przedziale (0;+∞) malejąca
F(x) = ex2 − 1x
F(0,25) = e0,0625 − 4 < e1 − 4 < 0
F(1) = e1 − 1 = e−1 >0
z tw,Darboux wynika, że istnieje takie x0∊(0,25;1) dla którego
F(x0) = 0
zatem istnieje takie x0∊(0,25;1) dla którego
e(x0)2 − 1x0 = 0
zatem istnieje takie x0∊(0,25;1) dla którego
e(x0)2 = 1x0
c.b.d.u.
5 lut 17:54