zadanko
sylwia gdańsk: iloczyn trzeciej i szotej czesci pewnej liczby jest rowny tej liczbie.Jaka to liczba

fajne
zadanko
23 cze 10:55
sylwia gdańsk: A tak wogóle to Dzień dobry
23 cze 10:58
tim: Heej
23 cze 11:04
tim: Proste

, mogę rozwiązać?
23 cze 11:05
sylwia gdańsk: pewnie
23 cze 11:07
sylwia gdańsk: to glownie dla Ciebie
23 cze 11:08
tim: No dzięki
x = 18
23 cze 11:17
sylwia gdańsk: tez
23 cze 11:20
sylwia gdańsk: odpwoiedz jest inna
23 cze 11:20
sylwia gdańsk: 0 i 18
23 cze 11:21
sylwia gdańsk: zaraz wracam za jakieś 4 min
23 cze 11:23
sylwia gdańsk: juz jestem
23 cze 11:25
sylwia gdańsk: nie mozna od x
2 −x to nei to samo
23 cze 11:26
sylwia gdańsk: tak mi sie wydaje przynajmniej
23 cze 11:26
sylwia gdańsk: 1/18x
2=x/*18
x
2−18x=0
Δ=324
x
1=18−18/2=0
x
2=18+18/2=18
23 cze 11:28
sylwia gdańsk: troche kiepsko widac z mojego zapisu ale wiadomo o co chodzi nie?
23 cze 11:28
tim: Tzn tak: Pierwsze rozwiązanie:
| 1 | |
| x2 = x x = 0 (teraz zakładamy, że x ≠ 0 i dzielimy obustronnie przez x) |
| 18 | |
23 cze 11:29
sylwia gdańsk: mozna tak dzielic
23 cze 11:31
tim: Myślę... xD
23 cze 11:36
tim: Tzn bezpieczniej zrobić równaniem kwadratowym

:
Korzystając z tabelki (bądź normalnie) mamy:
x
1 = 0
23 cze 11:38
sylwia gdańsk: spoko mam po poprostu strach bo zawsze jak chcialam cos zrobic ze zmienna Pani Matematyczka sie
na mnie darla dlatego teraz sie boje cokolwiek robic z niewiadoma i wole go nei ruszac wcale
hehehe
23 cze 11:39
sylwia gdańsk: no to wlasnie rozwiazalam tak wyzej tylko troche ciezko to przeczytac hehe
23 cze 11:40
sylwia gdańsk: Btw jestem ciekawa czy mozna tak dzielic
23 cze 11:42
tim: Poczekamy na odp. kogoś bardziej doświadczonego

(Wg mnie można, ale trzeba rozdzielić dla x
= 0 oraz dla x ≠ 0)
23 cze 11:44
sylwia gdańsk: ok
23 cze 11:47
sylwia gdańsk: Andrzej moze wyjasni
23 cze 11:47
imię lub nick.: raczej nie dzielimy przez niewiadomą (przy założeniu że jest różna od 0 możemy to zrobić
ale...)
zwykłe równanie kwadrartowe:
x przed nawias
x=0 lub x=18 (żeby lewa była równa prawej

)
23 cze 12:00
sylwia gdańsk: dziekujemy
23 cze 12:06