..
rw: f x =(p−1)x2−4px+2p−3
dla jakich p nierówność f(x)<0 jest spełniona dla każdego x ∊R
Czy tutaj chodzi o wyliczenie delty z delty?
bo dochodze do formy −8p2+24p=0
ale p1 i p2
nie wychodza mi jak w odp p∊(−3 ;0,5)
5 lut 17:20
Ada: wlasnie o to chodzi ze masz wyznaczyc takie p ze f(x) <0 jest zawsze mniejsze od zera wiec masz
2 zalozenia funkcja musi miec napewno ujemny wspolczynnik no i jeszcze na delte zalozenie i
czesc wspolna
5 lut 17:24
m: dwa warunki:
1) wspolczynnik kierunkowy czyli a musi byc mniejszy od 0
2) delta < 0
1)
a<0 ⇒ p−1<0 ⇒ p<1
2)
Δ=16p
2−4(p−1)(2p−3)= 16p
2−4(2p
2−3p−2p+3) = 16p
2−8p
2+20p−12= 8p
2+20p−12
teraz rozwiazujesz nierownosc
teraz czesc wspolna warunkow 1 i 2:
czyli
5 lut 17:29
rw: a skad wiemy ze wspolczynnik kieronkowy muszi byc mniejszy od 0(ramiona w dol)
5 lut 17:56
Mat: bo funkcja ma być mniejsza od zera dla KAZdeGO iksa ! : ma nie mieć miejsc zerowych to
logicznie ramiona w dół...
5 lut 18:02