ciężkie...
Maniek: Muszę naszkicować wykres funkcji e(x2) słownie: stała "e" do potęgi "x", a sam "x" też jest
podniesiony do potęgi drugiej (czyli tak jakby potęga do potęgi). Proszę o jakieś
wytłumaczenie jak to się robi, bo wiem jak ten wykres wygląda (wykresy online), ale niestety
nie wiem w jaki sposób został on narysowany...
5 lut 17:15
Basia:
x=0 ⇒ f(x) = 1
x=1 ⇒ f(x) = e
x=2 ⇒ f(x) = e4
itd. czyli dla x≥0 będzie podobny do wykresu g(x) = ex tylko nieco bardziej stromy
f(−x) = e[(−x)2] = e(x2) = f(x)
czyli funkcja jest nieparzysta
czyli oś OY jest osią symetrii wykresu
5 lut 17:24