Mógłby mi ktoś uprzejmy pomóc..??
Marysia: Z talii złożonej z 52 kart losowo wyciągamy dwie, ale zanim wyciągniemy drugą, pierwszej nie
zwracamy do talii. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszą kartą będzie as, a drugą król..?
5 lut 17:15
Marysia: nie wiem czy dobrze, myślę, ale zrobiłabym to tak...
|A|=C
14 * C
14=16
5 lut 17:21
Marysia: Może mi ktoś pomóc
5 lut 17:30
Ada: jest ok (chyba) ale raczej dobrze
5 lut 17:34
Marysia: bo nie wiem czy dobrze to rozpatrzyłam
5 lut 17:34
Ada: bo mamy 4 asy i 4 krule zatem zdarzen sprzyjajacych jest 16 bo 4 razy 4 a wszystkich zdarzen no
to jak dobrze policzylasz kombinacje to jest 1326
5 lut 17:35
Ada: wsumie to mam pomysl wez talie i sprubuj tak wyciagnac jak sie uda kilka razy to mozna rzec ze
cos jest zle bo prawdopodobienstwo bnwyszlo male
5 lut 17:37
Marysia: może znajdzie się jeszcze ktoś bardziej pewniejszy
5 lut 17:39
Ada: nie ale jest ok tutaj nie ma filozofi ogolnie rzecz ujmujac ogol zdarzen sprzyjajacych przez
ogol wszystkich zdarzen zdarzeniem sprzyjajacym sa 4 asy na pierwsze miejsce i 4 krule na
drugie miejsce zatem 4*4=16 a zdarzen elementarnych wszystkich jest kombinacja 52 po 2 wiec
raczej jak tylko dobrze policzylas kombinacje to masz dobrze
5 lut 17:42
Marysia: to fajnie
5 lut 17:45
Dominik: | | | | | |
a czy raczej |Ω| = | * | ? po cos jest to zastrzezenie o losowaniu dwoch kart w |
| | | |
tresci... z |A| moge sie zgodzic.
5 lut 17:46
Marysia: no może i tak
5 lut 17:47
Ada: ach wsumie racja teraz jak to zdanie czytam to widze to tak, ze najpierw wyciagamy 52 po 1 z
kombinacji wiec mamy iles tam mozliwosci. Zdarzen sprzyjajacych jest 4, zatem
prawdopodobienstwo ze pierwsza to as rowna sie 4/kombinacja 52 po 1 ale jeszcze musimy
zapewnic druga karte zatem kombinacja 51 po 1 to wlasnie karta druga wiec prawdopodobienstwo
ze to krol rowna sie 4/kombinacja 51 po 1 iloczyn prawdopodobienstw da nam prawdopodobienstwo
szukane
5 lut 18:00