Dowód wprost
Maciek: Witam
Mam do przeprowadzenia dowód wprost.
Wykaż, że jeśli n należy do N i n nie jest podzielne przez 3, to n2+2 jest podzielne przez 3.
Chodzi mi o to przy poprawnie przeprowadziłed dowodzenie wprost.
TWIERDZENIE:Liczbe nie podzielną przez 3 może zapisać w postaci :
3k+1 lub 3k+2
podstawiamy 3k+1 pod n
(3k+1)2+2
\/
9k+6k+3
WNIOSEK: Otrzymane wyrażenie jest podzielne przez 3
9k+6k+3 / 3 = 3k+2k+1
Czy to jest dobrze przeprowadzone? Na kolokwium z tego dostałem ujemne pkt. za źle
przeprowadzone dowody. Proszę o wszelkie uwagi!
5 lut 17:15
Dominik: najpierw zalozenia, potem teza, na koncu dowod (przejscie od zalozen do tezy).
5 lut 17:17
Maciek: mógłbym cie prosić o napisanie tego zadani w poprawny sposób?
5 lut 17:18
Janek191:
Liczby naturalne niepodzielne przez 3 zapisujemy:
n = 3 k + 1 lub n = 3 k + 2
zatem
1)
n2 + 2 = ( 3 k + 1)2 + 2 = 9 k2 + 6 k + 1 + 2 = 3*( 3 k2 + 2k + 1) jest podzielna przez 3
2)
n2 + 2 = (3 k + 2)2 + 2 = 9 k2 +12 k + 4 + 2 = 3*( 3 k2 + 4 k + 2) jest podzielna przez 3
ckd.
5 lut 17:23