Oblicz całkę
sylwek989: Proszę o rozwiązanie całki

∫x/(4−x
2)
Z góry wielkie dzięki
5 lut 17:13
Janek191:
( 4 − x2 ) ' = − 2 x
zatem
zamiast x w liczniku piszemy
− 0,5 *( − 2x)
czyli
x dx − 2x dx
∫ −−− = − 0,5 ∫ −−−−− = − 0,5 ln I 4 − x2 I + C
4 − x2 4 − x2
5 lut 17:42
sylwek989: dzieki serdeczne
5 lut 17:43
Janek191:
Licznik zapisujemy tak, by był pochodną mianownika i korzystamy z wzoru
f ' (x)
∫ −−−−− dx = ln I f(x) I + C
f(x)
5 lut 17:47
Janek191:
Licznik zapisujemy tak, by był pochodną mianownika i korzystamy z wzoru
f ' (x)
∫ −−−−− dx = ln I f(x) I + C
f(x)
5 lut 17:48