algebra boola
adam: Udowodnić:
ab+ac+bc=(a+b)(a+c)(b+c) algebra boola
oraz udowodnic
ab+ac+bc=(a+b)(a+c)(a+c)
5 lut 17:06
Basia:
tak samo jak w logice dowodzisz takie prawa dla koniunkcji i alternatywy
(2)
(a+b)(a+c)(a+c) = (a+b)(a+c)= // bo (a+c)(a+c) = (a+c)
aa + ac + ba + bc = a+ab+ac+bc
a to nie musi być równe ab+ac+bc np. dla a=1 b=c=0
ale jest równe a+ac+bc (albo ab+a+bc)
(1)
(a+b)(a+c)(b+c) = (aa+ac+ba+bc)(b+c) =
(a+ac+ab+bc)(b+c) =
ab + ac + acb + acc + abb + abc + bcb + bcc =
ab+ac + abc + ac + ab + abc + bc + bc =
(ab+ab) + (ac + abc) + (bc+bc) =
ab + ac + bc
bo abc + ac = ac
co możesz sprawdzić metodą 0−1
5 lut 17:19