ciągi arytmetyczne
człowiek: Siemanko, mógłby mi ktoś rozwiązać kilka zadań z ciągów arytmetycznych, nie rozumię tego
kompletnie ... z góry dzięki

1. Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc że, a
6+a
13=37 i a
9−a
6=9
2. Liczby: 3x−1, x
2+5, 5x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
3. Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, których reszta z dzielenia przez 4 wynosi 3.
| | 1 | |
4. Zbadaj monotoniczność ciągu: an= |
| |
| | n+1 | |
5 lut 16:55
człowiek: tam w 1 zadaniu się pomyliłem, powinno być: a8+a13=37 i a9−a6=9
5 lut 17:06
Dominik: | | ⎧ | a6 + a13 = 37 | |
| 1. | ⎨ | |
|
| | ⎩ | a9 − a6 = 9 | |
czyli
| ⎧ | a1 + 5r + a1 + 12r = 37 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a1 + 8r − (a1 + 5r) = 9 | |
wyznacz a
1 i r. wzor na n−ty wyraz ciagu to a
n = a
1 + (n − 1)r podstaw a
1 oraz r i wymnoz.
2. podstaw do wlasnosci ciagu arytmetycznego
2a
n = a
n − 1 + a
n + 1
3. pierwsza liczba dwucyfrowa, ktora przy dzieleniu przez 4 daje reszte 3 to 11. zatem a
1 =
11. r = 4, bo taka liczba wystepuje co... cztery (nastepna to 15, 19, itd...). nalezy wyliczyc
ile mamy tych wyrazow − najprosciej ze wzoru na n−ty wyraz ciagu, wiedzac, ze ostatnia taka
liczba jest 99
czyli a
n = a
1 − (n − 1)r
podstaw a
n = 99, a
1 i r ⇒ wyznaczysz z tego n
wzor na sume n wyrazow ciagu arytmetycznego:
proste podstawienie do wzoru, bo wszystkie zmienne powinienes juz miec obliczone.
4. monotonicznosc badamy poprzez okreslenie znaku wyrazenia a
n + 1 − a
n.
a
n + 1 − a
n > 0 ciag rosnacy
a
n + 1 − a
n = 0 ciag staly
a
n + 1 − a
n < 0 ciag malejacy
5 lut 17:13
człowiek: dalej średnio rozumiem. Nie chciałoby sie komuś rozwiązać chociaż te które uważa za
najlatwiejsze
5 lut 18:40
Dominik: wszystkie sa latwe, musisz tylko sprobowac je zrobic. ja ci dalem start. chociaz podstaw do
wzoru i pokaz co otrzymales.
5 lut 18:41
Dominik: zacznijmy od zadania pierwszego. ile ci wyszlo a1 i r?
5 lut 18:42