Oblicz prawdopodobienstwo
moo31: Plon pomidorów zebranych z poletka ma rozkład normalny ze średnią 15,6 kg i wariancją 1,96 kg.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, że plon losowo wybranego poletka bedzie wynosił :
mniej niż 13,5 kg lub wiecej niz 16,2 kg.
Ogólnie zadania na zmienną losową mi wychodzą, ale po tylu próbach rozwiązania tego przykładu
jeszcze ani razu nie wyszedł mi poprawny wynik, który w odpowiedzi wynosi 0,400. Bardzo proszę
o pomoc!
5 lut 16:48
Krzysiek: σ
2 =1,96
σ=1,4
| | 16,2−15,6 | | 13,5−15,6 | |
P(X<13,5 ⋁X>16,2)=1−P(13,5≤X≤16,2)=1−(Φ( |
| )−Φ( |
| ))=... |
| | 1,4 | | 1,4 | |
5 lut 16:54