oblisz srednia arytmatyczna
taak: oblicz średnia arytmetyczną
log412 i log43
5 lut 16:42
Chesterinka: log4 12=x, więc 4x=12. tak samo ten drugi logarytm. to co wyjdzie sumujesz i dzielisz przez
2.
5 lut 16:58
Basia:
| log412+log43 | | log4(4*3)+log43 | |
| = |
| = |
| 2 | | 2 | |
| log44+log43+log43 | | 1+2log43 | | 1 | |
| = |
| = |
| + log43 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
5 lut 16:59
Chesterinka: log
4 12+log
4 3= log
4 (12*3)= log
4 36 jest też taki odpowiedni wzór bo podstawy są takie
same. ale nie wiem jak obliczyć dalej .... dawno to miałam

jak wymyśle to napisze...
5 lut 17:28
Chesterinka: a to nie suma sorki... to źle z tym ...
5 lut 17:32