ciekawe
Madzia: Proszę o pomoc w ogóle nie mam pomysłu

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wpisano stożek.
a) znajdź objętość ostrosłupa i objętość stożka, wiedząc że krawędź podstawy ostrosłupa ma
długość α, natomiast tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem o mierze α.
b) oblicz stosunek pola powierzchni bocznej stożka i ostrosłupa.
5 lut 15:57
Madzia: ?
5 lut 16:13
Basia:

podstawą ostrosłupa jest kwadrat
do policzenia objętości jest Ci potrzebne H
x to połowa przekątnej kwadratu
d
2 = a
2+a
2
d
2 = 2a
2
d = a
√2
podstaw do wzoru na objętość i policz
podstawą stożka jest koło wpisane w kwadrat więc r=
a2
wysokość jest ta sama
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
L = x*cosα
wylicz h z tw.Pitagorasa
h to wysokość ściany bocznej i równocześnie tworząca srożka
P
bo = 4*
12a*h
P
bs = πrh
5 lut 16:37
Basia: właściwie to h nie jest Ci potrzebne, bo masz policzyć tylko
| Pbs | | πrh | | πr | | πa2 | | π | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| Pbo | | 2ah | | 2a | | 2a | | 4 | |
5 lut 16:48
Madzia: w odp mam v=(a3 tgα)/ 6 a jeśli a mi dodatkowo wychodzi √2 w liczniku
5 lut 17:51
Basia: dobrze Ci wychodzi, nie wiem gdzie oni go zgubili
5 lut 18:01
Madzia: ok to i tak dziękuje
5 lut 18:03
Madzia: już wiem gdzie jest błąd nie bierzemy pod uwagę połowy przekątnej tylko połowę boku podstawy bo
to jest nachylona tworząca do podstawy a to jest (1/2)a wyjdzie wtedy do pierwiastka
6 lut 15:46