Znajdź najmniejszą liczbę całkowitą, dla której funkcja przyjmuje wartości dodat
Martyna: Znajdź najmniejszą liczbę całkowitą k, dla której funkcja f(x)=(k−2)x2 + 8x + k + 4
przyjmuje wartości dodatnie dla wszystkich x∊R.
Proszę o pomoc.
5 lut 15:40
Dominik:
odpowiedza bedzie najmniejsze calkowite wyliczone k.
5 lut 15:43
Dominik: c > 0 ma byc
5 lut 15:45
Basia:
dla a=0 i c=0 masz funkcję liniową f(x) = bx
samych wartości dodatnich ona na pewno nie przyjmuje
(tu zresztą akurat ten przypadek jest niemożliwy)
5 lut 15:46
Basia: dla a=0 niezależnie od tego jakie jest c masz funkcję liniową
f(x) = bx+c
żadna funkcja liniowa nie spełnia warunków zadania
jedyny przypadek jaki tu należy rozważyć to
a>0 i Δ<0
5 lut 15:48
Martyna: Moglibyście mi to rozpisać, bo dalej nic nie rozumiem
5 lut 15:53
Basia:
każda funkcja liniowa przyjmuje wartości z zakresu (−∞;+∞) czyli nie spełnia warunków zadania
musi więc być a≠0
ale dla a<0 masz parabolę skierowaną ramionami w dół, czyli funkcja na pewno przyjmie wartości
ujemne
musi więc być a>0
poza tym parabola nie może ani przecinać osi OX, ani się z nią stykać
czyli funkcja nie może mieć miejsc zerowych ⇔ Δ<0
f(x) = (k−2)x2+ 8x + (k+4)
a= k−2
b = 8
c = k+4
zapisz Δ a potem rozwiąż układ
a>0
Δ<0
5 lut 16:12
Dominik: @Basia, wiem, ze de facto nalezy rozpatrzyc tylko pierwszy przypadek. niemniej jednak uczono
mnie w szkole, ze na maturze nalezy rozpatrzyc rowniez przypadek a = 0, c > 0 i dopiero
pozniej go odrzucic na drodze obliczen. jest to warunek sine qua non, by uzyskac max ilosc
pktow w zadaniu.
5 lut 16:20
Basia: no to źle Cię uczono; bo to bez sensu skoro mamy jawne b=8
gdyby w b też był parametr sytuacja byłaby nieco inna bo
mogłoby być a=0 i b=0 i c>0 i warunki zadania również byłyby spełnione
5 lut 17:06
Dominik: aj, zwracam honor. masz racje.
powinno byc a = 0, b = 0, c > 0.
chodzi mi o to, ze trzeba ten warunek zapisac i go odrzucic.
5 lut 17:31