Ile musze wlać litrów wody do walca? :) Pomóżcie, prosze.
lesio: Oki, a niech mi ktoś powie ile muszę wlać wody do walca którego h=50cm r=20cm ?
Bo wynik 200πm
2 niewiele mi mówi − jak pozbyć się π z wyniku, aby wyszło w litrach?

Pozdrawiam i proszę o pomoc
22 cze 21:25
Eta:
Jak myślisz
lesio ile w przybliżeniu wynosi wartość π ?
1litr= 1dm
3 H
2O
Wynik podany przez Ciebie powinien być w
dm3 a nie kwadratowych


h= 50cm= 5dm r= 20cm = 2dm
policz teraz porządnie i po bólu

V= π*r
2*h [dm
3]
22 cze 21:42
Eta:
Podaj teraz ten wynik w litrach .... sprawdzimy
22 cze 21:44
lesio: Kurde, a myślałem, że dostane wynik na talerzu

Oki, wyszło mi 20πdm
3, liczba π to jest około 3,14, więc mam teraz 62,8 litrów, dobzie?

Dzięki Eta za pomoc
22 cze 22:06
22 cze 22:08
lesio: No, dzięki Eta, wielkie dzięki, gdybyś mnie nie naprowadził na odpowiednią drogę to bym sobie
nie poradził − jeszcze raz dzięki

Pozdrowionka!
22 cze 22:39