Zbada´c wzajemne poło˙zenie czterech punktów A = (0,−1, 2) , B = (−1, 0,−1) , C
Sławek: Zbadac wzajemne połozenie czterech punktów
A = (0,−1, 2) , B = (−1, 0,−1) , C = (1, 0, 4) , D = (−4, 3,−10) .
W przypadku punktów współpłaszczyznowych wyznaczy´c równanie płaszczyzny zawierajacej wszystkie
punkty,
wprzypadku punktów niewspólpłaszczyznowych wyznacz objetosc czworoscianu ABCD.
Czy ma ktoś pomysł jak to zrobić?
5 lut 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
mozliwość 1
tworzysz wektor AB i BC ... z nich tworzysz płaszczyznę π1
sprawdzasz czy D należy do π1
5 lut 15:26
Basia: każde trzy punkty niewspółliniowe wyznaczają płaszczyznę
napisz równanie płaszczyzny ABC i sprawdź czy D do niej należy
5 lut 15:26
Sławek: rozumiem, dziękuje
5 lut 15:37
Sławek: Artur z miasta neptuna? A czemu akurat AB i BC?
A nie mogę stworzyc wektora AB AC , utworzyc płaszyznę i wtedy sprawdzić czy należy do niej D?
5 lut 15:40
Sławek: to jak?
5 lut 15:45
Sławek: spojrzycie?
5 lut 15:58
Basia: możesz;
AB i AC albo BA i BC albo CA i CB
wszystko jedno
5 lut 15:59
Sławek: rozumiem, dziękuje
5 lut 16:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
byleby te wektory były stworzone z 3 punktów
5 lut 16:09