W okręgu o średnicy 12√3 cm poprowadzono dwie średnice AB i CD, które przecinają się pod
kątem ostrym α. Odległość punktu D od średnicy AB wynosi 3√3 cm (zobacz rysunek obok).
Zatem:
A α=20 stopni
B α=30 stopni
C α=45 stopni
D α=60 stopni
Wiem, że prawidłowa jest odp. B ale jak do tego dojść?
Proszę o pomoc.
d = 3√3
| d | ||
proponuję skorzystać z sinα = | ||
| r |
bo przecież sinx ≠ 30o
ale ... tak ... dokladnie oto chodzi
To źle?
A wracając do tego przykładu chodzi o to, że to samo α bez sin=30 stopni?
α=30 stopni?
A w tym moim przykładzie:
sinα=3√3/6√3=1/2
α=30 stopni?