jednostronne granice
kartofelek: mam taką granicę:
lim lcosxl / (x − π/2)
x−>π/2+
5 lut 15:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
iiii

w czym problem
5 lut 15:08
kartofelek: nie wiem jak ją rozwiązać.
5 lut 17:38
kartofelek: mam przyjąć, że IcosxI = 1 ? Ale z π/2 to przecież 0
5 lut 17:40
kartofelek: czy ma to być rzowiązane w ten sposób? :
[0/0+] = +∞ i biorąc pod uwagę założenia, związane z cosinusem −1 =< IcosxI =<1, wychodziłoby
że granica to 1?
5 lut 17:46
kartofelek: tzn, przepraszam, miało być: lcosxl=<1
5 lut 17:49
kartofelek: chyba nie rozumiem tego do końca.
5 lut 17:52
asdf: narysuj sobie wykres cosx i zobacz z ktorej strony jest dodatni, a z ktorej ujemny −
najprostrza metoda.
5 lut 17:53
kartofelek: rysuję. Czyli jeśli x zbiega do π/2 z prawej strony to jest ujemny. Ale jak na moje oko to
granicą dalej jest 0 ?
5 lut 17:56
asdf: no nie wiem nie wiem

a mianownik?
5 lut 17:58
kartofelek: mianownik jest dodatni. i co dalej?
5 lut 18:00
pigor: ..., no to np. tak : z wykresu funkcji y=cosx
widać, że gdy x →
12π
+, to cosx<0, zatem
| | |cosx| | | −cosx | |
lim x→12π+ |
| = lim x→12π+ |
| = |
| | x−12π | | x−12π | |
| | cosx | | sin(12π−x) | |
=limx→12π+ |
| =limx→12π+ |
| =1 |
| | −(x−12π) | | 12π−x | |
5 lut 18:01
asdf: | | 0− | |
masz |
| , więc?  |
| | 0+ | |
5 lut 18:01
kartofelek: asdf, odpowiedziałabym ci pewnie... 0
5 lut 18:03
kartofelek: dzięki pigor, a co zrobić z tym oznaczeniem 0−/0+ ?
5 lut 18:08
asdf: źle to mam
5 lut 18:09
kartofelek: można tak sobie zamienić cos na sin?
5 lut 18:13
asdf: no jak nie, na bank miałeś/aś to, tylko zapomniałaś/eś

sin(90
o − x) = cosx
5 lut 18:18
kartofelek: a no tak tak, z reszta widać po wykresie

Dzieki wszystkim za pomoc
5 lut 18:47