rozwiąż równanie:
MałaMi: rozwiąż równanie:
cos(2x) = cos(x)
5 lut 14:55
Basia:
cos2x = 2cos2x − 1
wszystko na jedną stronę i masz równanie kwadratowe
5 lut 14:57
krzysiek: cos(2x) = 2[cos(x)]
2 − 1
przenosisz wszystko na jedną stronę, podstawiasz zmienną t=cosx
i dostajesz rówaninie kwadratowe i t do wyliczenia:
2t
2 − t −1 = 0
jak obliczysz t to spowrotem podstawiasz zamiast t cos x
5 lut 14:59
MałaMi: skąd się wzięła ta druga część równanie? owszem, mam ją we wzorach ale ona się = cos(2x) a nie
cos(x)
5 lut 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
cos(2x) = cosx ⇔ 2cos2x − 1 = cosx /// bo zastosowałeś wzór cos(2x) = 2cos2x−1
5 lut 15:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
to tak jakby:
22 = x ⇔ 4 = x /// bo 22 = 4
5 lut 15:04
krzysiek: po kolei:
cos(2x) = cos(x)
// wiedząc, że cos2x = 2cos
2x − 1 otrzymuję:
2cos
2x − 1 = cosx
//przenoszę na jedną stronę:
2cos
2x − 1 − cosx = 0
//robię porządek:
2cos
2x − cosx − 1 = 0
//za cosx podstawiam zmienną t:
2t
2 − t − 1 =0
// rozwiązuję równanie:
....
// otrzymuję jakieś t
1 i t
2, podstawiam spowrotem za nasze t cosx
zwracam jeszcze teraz uwagę, że cosx może być z przedziału <−1;1> dlatego jak wyjdzie nam np
t=5 to od razu mogę odrzucić to rozwiązanie
5 lut 15:06
MałaMi: ja po prostu nie rozumiem dlaczego cos(2x) = cos(x)
5 lut 15:13
Basia:
a rozumiesz dlaczego np. √x2−5 = 20 ?
tu nie ma co rozumieć; to jest równanie, które trzeba rozwiązać, czyli znaleźć te kąty α, dla
których to jest prawdą
5 lut 15:15
MałaMi: o boże. ale ze mnie ciamajda. xx dzięki ludzie
5 lut 15:17
MałaMi: wyszło mi:
cos 1/2 = PI przez 3
oraz
cos1 = PI przez 2
5 lut 15:30
MałaMi: tzn cos1 = 0
5 lut 15:32
krzysiek: jakie t Ci wyszlo? napisz oba t
5 lut 15:38
Basia:
2t
2 − t − 1 =0
Δ=9
cosα= −
12 lub cosα=1 ⇔
α= π+
π3+2kπ lub α=2π−
π3+2kπ π lub α=0+2kπ lub α=π+2kπ ⇔
α=
4π3+2kπ lub α=
5π3+2kπ lub α=kπ
5 lut 15:38
krzysiek: bo rozwiązując r. kwadratowe które ma postać:
2t
2 − t − 1 = 0
Δ=9
wracam do postawiania:
cosx = −1/2 lub cosx = 1
teraz muszę znaleźć wartośći x dla których cosx jest równy −1/2 lub 1
http://ada1683.w.interia.pl/cosinus.gif
cos x jest równy 1 gdy x=0, ale cosinus jest funkcją okresową więc gdy x=2π to także
cosinus wtedy będzie równy zero dlatego zapisuję: cosx=1 ⇔ x=2kπ , k∊R
teraz muszę jeszcze zająć się drugim przypadkiem, dla cosx=−1/2
robię to analogicznie:
| | −2kπ | |
cosx=−1/2 ⇔ x= |
| , k∊R |
| | 3 | |
5 lut 15:46