matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiazac wyrazenie
edit:
Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania... wychodza mi glupoty
4x
2
−1
x
3
−9x
*
=
x
2x
2
−7x+3
22 cze 21:11
Eta:
Chyba obliczyć wartość wyrażenia? Po pierwsze określamy dziedzię wyrażenia wymiernego! x≠0 i 2x
2
−7x +3≠0 Δ= 25
√
Δ
=5 x
1
= 3 x
2
=
1
2
zatem: D=R−{0,
1
2
, 3}
(2x −1)(2x+1)
x( x−3)(x +3)
*
=
x
2( x −3)(x −
1
2
)
2(x −
1
2
)(2x+1)
x( x−3)(x+3)
=
*
=
x
2(x−3)(x −
1
2
)
= dalej już prosto ... poskracaj co należy przy zadanej dziedzinie i po bólu
22 cze 21:35
edit:
dzieki rewelacja
nawet nie wiesz jak CI dziekuje
)))
22 cze 21:45
Eta:
cieszę się !
22 cze 21:59