równanie różniczkowe jednorodne Pomocy!
xaat: Odwracam zależność zmiennych:
Podstawiam :
t=u*x
i mam:
u się zredukują. z reszty rozdziele zmienne i wyjdę na:
Po obustronnym scałkowaniu:
u= ln|x| + C
wracam się z podstawieniem:
czyli:
t= x*ln|x| + C
A TERAZ MOJE PYTANIE: Czy mam tu liczyć pochodną z t żeby powrócić do zależności początkowej? O
tak:
| dt | |
| = ln|x| + 1 <−−− to jest policzona pochodna z powyższego. |
| dx | |
Teraz odwracam zależności:
i teraz mam liczyć z tego całkę żeby uzyskać odpowiedź czyli x ?
Bardzo proszę o pomoc
5 lut 14:37
xaat: Czy to w ogóle jest dobrze kombinowane, czy jest inny sposób?
5 lut 14:37
xaat: Help.
5 lut 15:15
5 lut 16:16
xaat: Czy istnieje w takim razie inny sposób w jaki rozwiązać to równanie? Nie przez odwrócenie
| | dx | | x | |
zależności? Chodzi o sam początek jak z tego |
| = |
| wyjść? |
| | dt | | t+x | |
5 lut 17:20
xaat: Błagam pomocy
5 lut 17:23
Trivial:
Skoro wynik wychodzi dobry, to pewnie taki sposób rozwiązywania jest OK.
Jakie jeszcze rozwiązania przychodzą na myśl?
| | dx | | x | | (x/t) | |
|
| = |
| = |
| |
| | dt | | t+x | | 1 + (x/t) | |
...
2. Poprzez sprowadzenie do równania zupełnego, wyliczenie potencjału u.
| | 1 | |
xdt − (t+x)dx = 0 / * |
| |
| | x2 | |
| | 1 | | t−x | |
|
| dt − |
| dx = 0 ← równanie zupełne |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | t−x | |
Liczymy potencjał pola F = ( |
| , − |
| ). Wtedy wynik to u(t,x) = c |
| | x | | x2 | |
Z obu tych metod wychodzi dokładnie to samo, czyli
t = xln|x| + cx.
5 lut 19:57
lol: www.wolframalpha.com polecam sprubowac tutaj wpisac swoje dzialanie jest wsdzystko eleganckoi
rozpisane
5 lut 20:06
xaat: Dziękuję Trivial !
5 lut 21:36